Pjevačica Neda Ukraden desetljećima je u javnosti i izgradila je uspješnu karijeru tokom koje je predstavila svoje mnogobrojne hitove. Međutim, pjesma “Zora je” ju je naprosto proslavila. Ovo je priznala i sama pjevačica koja je otkrila partnerstvo sa Marinom Tucaković. 

Godine 1985. melodiju za ovu pjesmu skladao je Novkovićev prijatelj Đorđe. Prvo je pjesmu namjeravao nazvati “Labud Milan”, ali ju je Neda baš tada rastavila od supruga Milana, pa mu to nije dopustila. Tada je i službeno postalo partnerstvo Nede Ukraden i Marine Tucaković… Kako je Neda ranije objasnila, u stvaranju teksta sudjelovala je legendarna Marina Tucaković, koja je navodno dobila više od 100.000 eura putem jednog napisanog stiha koji je sadržavao riječi “Suza iz oka kanile”.

Pjesmu je za mene skladao pokojni Đorđe Novković, nas dvojica smo se često razilazili oko točnog naziva pjesme. U početku smo ga zvali jovane, zora je, zatim milan, zora je. Ultimativna i konačna verzija zove se Zora Je. U konačnici sam nagovorio Marinu Tucaković da doprinese jednim stihom koji nosi naslov: ‘Suza je pala iz oka kanile’. Taj stih joj je povećao iznos novca koji je dobila preko 100.000 eura – rekla je u jednom trenutku Neda, koja je na zanimljiv način iznijela taj podatak u javnost. Zora je danas najpopularnija je pjesma diskografske kuće Jugoton, prevedena je na 13 različitih jezika, a album “Hoću tebe” prodan je u više od 500.000 primjeraka.

Pjesmu je 2004. godine presnimila grupa Karma, a Neda Ukraden je tek 2008. godine na Pagu objavila spot za tu pjesmu. Ovu pjesmu je 1987. godine presnimio Piet Veerman kao Sailin’ Home. Ova konfiguracija bila je izuzetna u Europi i imala je uspješnu prodaju od 1,1 milijun primjeraka. Neda Ukraden je prepoznata kao jedna od najslavnijih i najdugovječnijih glazbenica na Balkanu. Svojim jedinstvenim vokalom i stilom osvojila je srca publike u regiji. Nedina karijera započela je kao mlada dama, a njezina glazbena odiseja bila je puna prepreka i trijumfa. Tijekom svoje karijere istaknula se kao jedna od najistaknutijih pjevačica na području pop-folk, turbo-folk i dance-pop glazbe. Njen životni put, od ranih dana provedenih u Bosni i Hercegovini, preko studija na Sarajevskom sveučilištu i stvaranja zapažene glazbene karijere, narativ je talenta, dosljednosti i prilagođavanja glazbenim promjenama. Osim što je pjevačica, Neda Ukraden je i plesačica. Ona je prikaz jednog razdoblja i izvor inspiracije za mnoge buduće generacije.

Karijera Nede Ukraden počela je 1967. godine kada je snimila prvu pjesmu za Radio Sarajevo. Pjesma “Igra bez kraja” prepoznata je kao najuspješniji debitant na festivalu “Vaš šlager sezoen”. Njezin talent odmah je prepoznat, a uspjeh na festivalu bio je tek početak zapažene karijere. Neda je 1975. godine na Opatijskom festivalu pjevala pjesmu “Srce u srcu”, to joj je bio prvi nastup na festivalu i trebala je ići na Euroviziju. Ipak, nakon finalnog glasanja, na Euroviziji je nastupio kolektiv “Pepel in kri”. Unatoč obrtu, Nedina karijera i dalje je bila uspješna. U to vrijeme sudjelovala je s kolektivom “Kamen na kamen”, a njihova prva snimka nosila je naziv “Neda Ukraden & Kamen na kamen”. Godine 1976. kolektiv je snimio drugi album pod nazivom “Ko me to odnekud doziva”, nakon čega su uslijedili albumi “Nedine japješte pesme” (1977.) i “Još te volim” (1979.). Neda je 1981. godine uz Jadranku Stojaković i Ismetu Krvavac bila dio grupe koja je pratila Seida Memića Vajtu na Eurosongu u Irskoj s pjesmom “Lejla”. Ovi rani uspjesi dali su Nedi temelje za njenu glazbenu karijeru i potvrdili je kao jednu od najznačajnijih pjevačica na području Balkana.