Jelena Janković koja je bila jedna od najboljih tenisačica na svijetu, danas vodi miran, obiteljski život, daleko od pažnje javnosti. Kako je i sama objasnila, prioritet u svom životu dala je svojoj porodici, a za one koji nisu upućeni, Jelena je tokom 2021. dobila ćerkicu Unu iz braka s poznatim liječnikom Brankom Baraćem.

Jelena živi u Dubaiju i od kolovoza 2008. na vrhu WTA ljestvice je 18 tjedana. Kao treće dijete u obitelji, tenis je počela igrati s devet godina. Prvobitno je počela trenirati u teniskom klubu Crvena zvezda, ali je nakon kratkog vremena (sa 12 godina) prešla u školu tenisa Nike Boletijerija. Kao mlada osvojila je Australian Open 2001., a najveći uspjeh kao profesionalne tenisačice bilo joj je finale US Opena 2008. u kojem je nesretno poražena od Serene Williams. Počela je svoje prve nastupe na WTA događajima od 2004. nadalje. Te je godine čak osvojila i svoj prvi WTA naslov u Budimpešti. U finalu je slavila nad Martinom Sušom rezultatom 7:6, 6:3. Kasnije, 2005. godine, sudjelovala je u tri finala gdje je natjecanje imalo veći značaj. U Dubaiju je u finalu poražena od prošlogodišnje svjetske prvakinje Lindsey Davenport rezultatom 4:6, 6:3, 4:6.

Jelena je u posljednje vrijeme sve vrijeme posvetila obitelji zbog čega je rijetko viđamo, no na Instagramu je osvanula fotografija njezine bivše tenisačice. Razotkrio ju je pratitelj dok je bila u Dubaiju jer je početkom godine objavio njihovu zajedničku fotografiju. Jelena je uvijek zadržala osmijeh, bila je besprijekorno odjevena, odabrala je casual stil, jednostavnu plavu košulju. Pobjegla je u mraku, možda je nećete prepoznati ako prođe pored vas. Jelenina zadnja objava na društvenim mrežama bila je iz Dubaija, što je zanimljivo vidjeti kako je evoluirala tijekom godina. Izbiva s javnih okupljanja i medijskih pojavljivanja, a rijetko sudjeluje na društvenim mrežama.

Pokušavam pratiti malo dijete, život se iz temelja promijenio. Više nemam prioritet niti obavezu brinuti se za dijete. To je trenutno stanje. Sve je bazirano na njezinim potrebama, a to je pružiti joj brigu i brigu, briga za dijete uvijek dostupna. Trudim se da budem dobar roditelj, da se posvetim sebi, ona mi je sada najvažnija – rekla je Jelena u pitanju. Jelena se smatra jednom od najkonstantnijih igračica; više od četiri godine bila je među prvih 10 na VTA listi. Jedna je od samo tri tenisačice koje su bile prve i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji, kao i jedna od sedam koje su se na istom turniru uspješno suprotstavile sestrama Williams, Venus i Sereni.

Janković je svojevremeno počela da se bavi tenisom u TK Crvena zvezda. Njezin stariji brat Marko demonstrirao joj je tenis već s devet godina. S 11 godina osvojila je državno prvenstvo u kategoriji do 12 godina. Njen prvi instruktor bio je teniski trener Aca Simić. Kasnije je sudjelovala u Teniskoj akademiji Nika Boletierija. Kao mlada osvojila je Australian Open 2001. godine. Te je godine sudjelovala u VTA seriji. Na svom prvom nastupu u Indian Wellsu stigla je do drugog kola. Jelena se u top 100 najvažnijih tenisačica na planeti uključila 2003. godine preuzevši vodstvo na turniru u Dubaiju. A do prve pozicije došla je tek kasnije. U karijeri je imala ukupno 10 uspjeha, a sudjelovala je u isto toliko finala.