Alen Islamović je proslavljeni bosanskohercegovački pjevač koji je najpoznatiji po vremenu koje je proveo u muzičkom sastavu “Bijelo Dugme”, koji se smatra jednim od najznačajnijih rock bendova na području bivše Jugoslavije. Alen Islamović rođen je 1957. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Islamović se sa “Bijelim dugmetom” udružio 1974. godine, a prva pjesma koju je otpjevao na albumu bila je “Eto!” Stvarno to želim učiniti! Od 1980. Svojim snažnim vokalom i magnetskom osobnošću brzo je stekao odanost publike u cijeloj Jugoslaviji. Njegovo razmišljanje o pjesmama poput “Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira”, “Ako ima Boga”, “Loše vino” i druge pjesme postale su sastavni dio repertoara “Bijelog Dugmeta”. S grupom “Bijelo Dugme” postigao je veliki uspjeh tijekom 80-ih, a neki od najslavnijih albuma na kojima je sudjelovao su “Bitanga i princeza” (1983.), “Pljuni i pjevaj zemljo moja” (1986.), te “Ćiribiribela” (1988).

Nakon raspada “Bijelog Dugmeta” 1989. godine, Alen Islamović nastavlja solo karijeru. Izdao je više solo pjesama i još uvijek je zadržao dosljednu prisutnost u regiji. Njegovu solo karijeru karakteriziraju različiti glazbeni žanrovi, uključujući rock, pop i folk glazbu. Osim glazbom, Islamović se bavio i drugim oblicima umjetnosti te se pojavio u nekoliko filmova i televizijskih emisija. Alen Islamović i danas se smatra važnim dijelom glazbene povijesti Jugoslavije, a njegovo naslijeđe i utjecaj na glazbenu scenu osjeća se i danas. Alenova supruga Marijana obdarena je ljepotom bez premca u svijetu i oduvijek je intrigirala okolinu. Alen Islamović smatra se utjelovljenjem glazbene scene u Jugoslaviji. Ostavlja značajan trag u povijesti glazbe.

Bilo da je sudjelovao u izvedbi “Bijelog dugmeta” ili kao solo izvođač, Alen je žene fascinirao svojim talentom i karizmom. Njegova pojava bila je dovoljna da sve žene u bivšoj Jugoslaviji zaneme od poštovanja, ali on je svoje srce posvetio samo jednoj ženi. Marijana, mlada supruga Alena Islamovića, prvi put je privukla njegovu pažnju dok je bila tek tinejdžerica, a i tada je s njim održavala vezu. Njihova ljubavna priča traje već 45 godina, no sjeme njihove romanse nalazi se u dalekoj prošlosti. Marijana je Alenu podarila dvije preslatke kćerkice, Unu i Laru, koje su porasle i postale lijepe i mlade. Od tada pokušavamo zajedno prebroditi sve poteškoće, nastojeći održati privrženost jedno drugome i sačuvati mir i ljubav. O tome je medijima ispričao Alen.

Marijana je uvijek bila moj najveći zagovornik u svakoj teškoj situaciji s kojom sam se susreo i svakoj odluci koju sam morao donijeti. Brakove tipično karakteriziraju kompromisi i stalna briga, ali oni im služe i kao sklonište u uzburkanom oceanu života, rekla je pjevačica, a Marijana im je i dalje više od pola stoljeća vjerna zagovornica. Njihova priča o ljubavi i odanosti izvor je inspiracije za mnoge, osim toga, njihova dugotrajna veza pokazuje da je prava ljubav otporna na izazove koje život postavlja.

Svaki aspekt njihovog zajedničkog putovanja obasjan je ljubavlju koja ih povezuje i povećava njihovu zajedničku snagu. Nakon što je počeo sukob, sastav Bijelo Dugme prestao je nastupati, ali su se 2005. godine ponovno okupili i održali tri izvanredna koncerta. Godine 2006. ponovno je potvrdio svoju suradnju sa Željkom Bebekom i Mladenom Vojičićem Tifom s kojima je osnovao tribute bend Kad bijo Bijelo Dugme koji je obišao cijeli svijet. Vezuju ga dueti s Indirom Radić, a Alen je u svojoj karijeri objavio čak 6 solo pjesama.