Tragedija je neosporna, ali ove hrabre žene, koje danas nisu među živima, nose titulu majki hrabrosti. Bez obzira na to što su bile nepoznate jedna drugoj, iz različitih mesta i generacija, sve su se istakle odlučnošću da sebe svesno žrtvuju kako bi svojoj deci podarile život.Njihova hrabrost ostavlja neizbrisiv trag, a iako više nisu među nama, svaka od njih nosi titulu majke heroja.

Marija Takić Pešić iz Srbije

Uprkos iznenadnom pogoršanju Marijinog zdravstvenog stanja nakon rođenja bebe, ona nije imala priliku voditi svoju ćerku za ruku. Marija Takić Pešić odlučila je ostvariti majčinstvo, znajući da to može značajno pogoršati njeno zdravstveno stanje. Nakon porođaja, Marija je završila u bolničkom krevetu, a njen život više nije bio normalan jer se njeno stanje iz dana u dan pogoršavalo. Preminula je četiri meseca nakon što je postala majka. Iako je bila uspešna advokatica, borila se s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Unatoč tome, Marija je ostavila dubok trag u humanitarnom radu, organizujući mnoge akcije pomoći za siromašnu i bolesnu decu, kao i decu bez roditeljskog staranja.

Ana Đoković iz Crne Gore

Nakon dugotrajnog lečenja i porođaja, Ana Đoković iz Bara preminula je u 34. godini života. Stavila je svoj život na kocku boreći se s rakom grlića materice i odlučila se za trudnoću uprkos bolesti. Iako su lekari pravili hitne intervencije i uklonili tumor i matericu, Ana je preminula sredinom maja. Njen sin Vukota rođen je prevremeno i lečen u Institutu za neonatologiju, sada ima šest godina i zdrav je dečak. Ana Đoković je pokazala izuzetnu hrabrost boreći se za život svog deteta uprkos sopstvenoj bolesti.