Bila je jedna od najljepših žena u regionu i svoj život posvetila je kozmetici i pronalaženju novih i inovativnih načina u kozmetičkoj industriji.

Životni i karijerni put Božen Žumbor bio je neizmjerno jedinstven i nekonvencionalan. Rođena u Koprivnici, Hrvatska, djetinjstvo je provela živeći s bakom Katarinom. Nakon što je napunila dvanaest godina, preselila se u Rotterdam u Nizozemskoj kako bi se ponovno susrela s roditeljima.

Nakon završene srednje škole završila je srednju kozmetičku školu te se vrlo brzo zaposlila u svojoj struci.

Božen je izrazila posebnu fascinaciju primjenom pripravaka na bazi ljekovitog bilja na licu i tijelu. Kako bi dublje zaronila u ovo područje interesa, započela je vlastito osobno proučavanje ljekovitog bilja. Time je pribavila stručnu literaturu i provela vlastito istraživanje, čime je postavila temelje za svoj rad.

Godine 1982. obavila je svoje nastupno putovanje u Srbiju, gdje joj je misija bila pružiti pomoć sestrama Čuljak koje su se liječile na VMA u Beogradu, a stradale su u snježnoj mećavi. Predstavljala je sedam tisuća jugoslavenskih pojedinaca koji su podržali stvar. Od tada su njeni posjeti Srbiji sve češći.

Ispitanica je primijetila da je slučajno naišla na planine Rtanj i Zlatibor i da su joj se odmah svidjele. Sve svoje slobodne sate posvetila je njihovom istraživanju i prepuštanju njihovom prirodnom sjaju.

Božen je ispričala kako je tijekom svojih istraživanja slučajno naišla na nekoliko ljekovitih biljaka s kojima se prije nije susrela. Razmišljala je kako bi se ljekovita svojstva ovih biljaka mogla iskoristiti u kozmetici.

Nakon svoje fascinacije ljekovitim biljem, brzo je proširila svoj interes za kozmetiku i na alge.

Godine 1991. Božen Žumbor u Beogradu, unatoč nepovoljnim okolnostima, osniva vlastitu tvrtku “Božen kozmetiks”. Počeo je jugoslavenski rat, a uvođenje sankcija u kombinaciji s neobuzdanom inflacijom učinilo je vrijeme izazovnim za pokretanje posla.

Ipak, Božen je ustrajala i postupno širila svoju ponudu kozmetičkih proizvoda baziranih na ljekovitom bilju i algama. Trenutno se tvrtka može pohvaliti kolekcijom od preko 80 različitih proizvoda. Božen je otvarao dućan za dućanom i neprekidno putovao između Beograda i Rotterdama, stvorivši na kraju jednu od najuglednijih domaćih tvrtki u području dijetetike, kozmetike i algeologije.

Četvrtog listopada 2012. preminula je na VMA od posljedica hipertenzije.

Oni koji su koristili Boženine proizvode zasigurno će dugo pamtiti njezinu ostavštinu. Njezina je kozmetika u jednom trenutku bila među najtraženijim domaćim brendovima na tržištu.