Prije dvije godine, zaposleni u Kuushiminom zoološkom vrtu i botaničkoj bašti u Nagasakiju u Japanu, ostali su zaprepašteni kada je 12-godišnji majmun gibon neočekivano rodio bebu, uprkos odsustvu muškog partnera u susjednom kavezu tokom dužeg perioda od vrijeme. Pojava ovakvog događaja je ostavila članove osoblja u potpunoj nevjerici i zbunjenosti. Nakon završetka nedavne interne istrage, pojavila su se detaljna otkrića u vezi s redoslijedom događaja.

Da bi se ovo rasvijetlilo, obavljena je detaljna DNK analiza preslatkog mladunčeta kojeg je nabavio Momo. Zapanjujuće, rezultati su pokazali da je biološki otac ovog mladunčeta niko drugi do Ito, gibon koji živi u susednom ograđenom prostoru pored Momovog. Ovo otkriće bez presedana izazvalo je radoznalost mnogih, posebno imajući u vidu minuskularnu veličinu rupe koja povezuje njihove kaveze, a koja ima samo devet milimetara.

Pitanje koje sada svi razmišljaju vrti se oko zapanjujućeg podviga koje su postigla ova dva primata, dok su prkosili izgledima i uspjeli se uspješno pariti kroz tako naizgled nepremostivu barijeru. Povodom cijele situacije, Hideki Hisano, direktor zoološkog vrta, iznio je svoja razmišljanja i osjećaje, naglašavajući značaj nastajanja dragocjenog života. Uvjeravajući javnost u svoju predanost, posvećeno osoblje zoološkog vrta uporno će pružati najveću pažnju i pažnju kako bi osigurali produženo i prosperitetno postojanje bebe gibona.

Trenutačno težak oko dva kilograma, ljupko novorođenče gibon nalazi utjehu u toplom zagrljaju svoje majke u za to predviđenom ograđenom prostoru. Dok mališan za sada ostaje bezimen, željno iščekivani trenutak krštenja je pred vratima, obećavajući simpatičan naslov koji će obuhvatiti suštinu ovog izvanrednog novog dolaska. Nadalje, vrijedno je napomenuti da su giboni članovi porodice primata, i istorijski su bili grupirani u jedan rod.