Marinko Rokvić, poznati folk pjevač iz Srbije, dugo je i utjecajno prisutan u glazbenoj industriji zemlje. Njegov se utjecaj može osjetiti kroz nekoliko generacija, jer se njegova karijera protegla kroz brojna desetljeća. Zaronimo u različite aspekte njegova životnog i profesionalnog puta: Rođen 15. rujna 1954. godine u selu Kamenac kod Aranđelovca, u današnjoj Republici Srbiji, rani život i karijera Marinka Rokvića započela je strašću prema glazbi i pjevanju.

 

  • Od malih nogu uronio je u svijet glazbe, započevši svoje putovanje kao vokal u lokalnim bendovima i nastupajući na brojnim događanjima. Tijekom 1980-ih i 1990-ih, Rokvićeva glazbena karijera stekla je slavu diljem Jugoslavije, osvajajući publiku svojim hitovima koji su osvajali vrhove top lista. Njegovu popularnost potaknuo je njegov osebujni vokal, iskren govor i dirljivi tekstovi koji su duboko odjeknuli među slušateljima. Marinko Rokvić je kroz svoju slavnu karijeru počastio glazbenu scenu s mnoštvom albuma, pokazujući svoj neizmjerni talent. Među njegovim najpoznatijim skladbama su zadivljujući hitovi poput “Piši mi, draga, jedan snevenno”, “Snegovi beli opet veju”, “Tri u 1jnoj” i brojni drugi koji su odjeknuli među publikom diljem svijeta. Ova melodična remek-djela crpe inspiraciju iz dubine ljubavi i tapiserije života, odražavajući Rokvićeve osobne susrete i iskrena iskustva. Rokvićev omiljeni status među publikom može se zahvaliti njegovom izvornom vokalu i iskrenom scenskom nastupu.

Iako je čvrsto ukorijenjen u folk žanru, njegov glazbeni stil neprimjetno uključuje različite utjecaje i žanrove. Reputacija Marinka Rokvića proteže se izvan njegovih glazbenih nastojanja i obuhvaća i njegov osobni život. Naime, bio je oženjen Zoricom Rokvić, kolegicom pjevačicom, a zajedno su dijelili radost podizanja dvoje djece. Marinko Rokvić je godinama ustrajao kroz razne izazove srpske glazbene scene, učvrstio svoj značaj i održao popularnost svojih pjesama diljem Balkana.

 

  • Živeći mirnim životom, popularni pjevač Nikola Rokvić i njegova supruga Bojana blagoslovljeni su radošću odgoja troje djece. U iskrenom otkriću, Bojana je jednom ispričala da je Nikola razmišljao o tome da krene na duhovno putovanje kao redovnik. Nikola je često razmišljao o samostanskom načinu života, ne s namjerom da nas napusti, nego radije iz duboke fascinacije. Mogu suosjećati i s njegovom sklonošću. Spokoj i duhovno bogatstvo koje je moguće doživjeti samo u takvom okruženju doista su bez premca. Neopisivi blagoslovi i duboki osjećaj ispunjenja proizašli iz molitve i posta nadilaze svako svjetovno postojanje. Tako shvaćam privlačnost koja ga je opčinila.

U određenom je trenutku uronio u svoju vjeru, okruživši se pojedincima koji su dijelili njegova uvjerenja. No, na kraju je došao do spoznaje da je najvrjedniji pothvat integrirati duhovnost u našu svakodnevicu. Uspješno je otkrio način kako voditi duhovno ispunjen život bez usvajanja monaškog načina života, što može biti prilično teško održati. Bojana je to rječito izrazila u emisiji “Dok anđeli spavaju”.U razgovoru s njim otkrio je namjeru svoje supruge da mu u oporuci udijeli blagoslov, potaknuvši ga da krene redovničkim putem.

 

  • Ovo je otkriće obilježilo moj prvi susret s duhovnošću, temom koja je, čini se, prožimala svaki aspekt njegova života. Želio sam s drugima podijeliti žar svoje vjere, ali sam shvaćao da se takva poruka ne može prenijeti na jednostavan način. Kao čovjek s obiteljskim odgovornostima i obvezama, moja se odanost izražava unutar granica vlastitog kućanstva. Nastojim pronaći delikatnu ravnotežu između obiteljskog života i težnje za kontemplativnijom egzistencijom, s nadom da ću jednog dana svoju djecu voditi na pravi put. Bojana, izvanredna osoba i draga prijateljica, imala je dubok utjecaj na moj život. Poput supruge, sestre i prijateljice u jednom, ona utjelovljuje kvalitete empatije i ljudskosti. Zapravo, postoji Marinkova pjesma koja savršeno sažima našu vezu. Prepoznajući moju duboko ukorijenjenu želju i ljubav prema duhovnosti, nesebično je ponudila svoj blagoslov rekavši: “Nikola, ako zaista želiš krenuti na ovo putovanje, ja ću te svim srcem podržati.”