Republički hidrometeorološki zavod prognozirao je da će danas u većem delu zemlje vladati mešavina oblačnosti i sunčanih intervala. Međutim, u jugozapadnim, južnim i jugoistočnim predjelima ponegdje će biti naoblake i kiše tokom jutra i prije podne.

Duvaće slab do umjeren vjetar južnog i jugoistočnog smjera. Najniže temperature kretat će se od nula do pet stepeni Celzijusa, a najviše od 10 do 14 stepeni Celzijusa.

U Beogradu, vremenska prognoza predviđa mešavinu oblaka i povremenog sunca. Duvaće slab do umjeren vjetar jugoistočnog smjera. Temperature će tokom noći pasti između tri do pet stepeni, dok će dnevne dostići oko 13 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će toplina potrajati još jednu sedmicu.

U emisiji “Puls Srbije” na Kurir televiziji, meteorolog Nedeljko Todorović je obelodanio da januar i dalje donosi promene vremena, praćene pravom zimom sa snegom i temperaturama ispod nule.

Meteorolog je ostao bez brige, jer nije bilo razloga za uzbunu jer je temperatura u januaru iznosila blagih 15 stepeni.

Trenutne temperature nisu na nivou koji bi štetio pojedincu. U odnosu na prošlu godinu, kada je 1. i 2. januara dostizalo 18 stepeni, vreme u Beogradu ima značajne varijacije. Prije oko 7-8 godina maksimalna temperatura 1. januara bila je minus šest stepeni, a minimalna minus 13 stepeni. Ovo pokazuje da se vrijeme mijenja svake godine, niti je stalno vruće niti hladno. Toplina će se zadržati još sedam dana, nakon čega slijedi period hladnijeg vremena u trajanju od sedam do 10 dana, praćen velikom vjerovatnoćom snijega u nižim predjelima. Za otprilike 7-8 dana možemo očekivati ​​zimu koja više odgovara našoj klimi, a ne pretjerano hladnu, čime ćemo zaključiti ovaj niz toplih temperatura.

Todorović je u nastavku dao objašnjenje za neuobičajeno blagu zimu.

U protekle četiri godine naš kraj je iskusio relativno blagu zimu sa samo nekoliko dana slabih snježnih padavina. Iako je januar 2017. bio izuzetno hladan, nije bilo značajnije količine snijega. Naša lokacija u Evropi podvrgava nas klimi koju karakterišu naizmjenično topli i hladni periodi. Na ovaj obrazac utiče kretanje ciklona, ​​koji nose nizak vazdušni pritisak sa Atlantika. Ako ovi cikloni krenu sjevernije, mogu izazvati poplave u srednjoj Evropi. Srećom, naš južni položaj nas štiti od ekstremne hladnoće, jake kiše i prevelikih snježnih padavina. Međutim, to ne znači da će se naši trenutni uslovi zadržati. Očekujem dolazak ciklona za otprilike tjedan dana, koji bi nam trebao donijeti tipičnije zimsko vrijeme. Važno je zapamtiti da zima traje tri mjeseca i nerealno je očekivati ​​konstantne niske temperature. Najhladniji meseci su obično januar i februar, tačnije od 20. januara do prve nedelje februara. Do tada će se tlo dovoljno ohladiti da će vjerovatno ostati čak i slab snijeg.