U ovoj priči zaronimo u putovanje hrabre mlade žene koja se borila s teškom manifestacijom raka, boreći se sa simptomima koji se u početku mogu činiti bezazlenima. Nakon što je doživjela iznenadnu pojavu bolova u trbuhu, Eli Wilcock je isprva posumnjala na infekciju mokraćnog sustava, da bi otkrila da je situacija daleko ozbiljnija od očekivanog. U dobi od dvadeset i pet godina, početni simptom ove osobe bio je samo preteča pravog temeljnog uzroka, koji se nažalost pokazao kao rak – razorna bolest koja odnosi živote brojnih pojedinaca mlađih od 50 godina.

  • U dobi od 27 godina, Ellie, stanovnica Peterborougha, dobila je dijagnozu četvrtog stadija raka crijeva, koji se smatra najtežim oblikom bolesti. Prema Daily Mailu, rak crijeva je treći najrašireniji oblik raka u Velikoj Britaniji. Nedavna analiza pokazuje da će se od sada do 2040. predviđati porast od 2500 smrtnih slučajeva godišnje. U međuvremenu će u Velikoj Britaniji doći do porasta dijagnosticiranih slučajeva ove bolesti za oko 10%. Eli, voditeljica, u početku je osjećala “jaku nelagodu” u trbuhu, što je tipičan simptom bolesti. Međutim, ona je to odbacila kao beznačajno. Kako su se bolovi pojačavali, konačno je odlučila konzultirati liječnike. Iako su testovi na urinarnu infekciju bili negativni, krvni testovi provedeni u isto vrijeme otkrili su znakove upale.

Znakovi raka, kao i raznih drugih bolesti i tegoba, mogu se manifestirati u ovakvim vrstama simptoma. U Elinom slučaju dogovoren je kontrolni ultrazvuk, no intenzitet boli je brzo eskalirao pa je bila potrebna posjeta hitnoj. Naknadne medicinske procjene obavljene u hitnoj pomoći otkrile su neidentificiranu izraslinu smještenu u donjem dijelu njezina trbuha. U to su vrijeme medicinski stručnjaci bili zabrinuti da bi uzrok potencijalno mogla biti cista na jajniku ili neka druga bolest.

 

  • Srceparajuća stvarnost razotkrivena je biopsijom. Pregled je potvrdio da je bolest metastazirala na njezinu jetru, jajnike i peritoneum, zaštitnu ovojnicu koja obuhvaća trbušne organe. U veljači 2022., kada je primila dijagnozu, Eli se živo sjeća da je osjetila nevjericu jer joj ideja o raku u tako mladoj dobi nikada nije pala na pamet. Nakon brojnih operacija za iskorjenjivanje raka i iscrpljujućih kemoterapija, Eli je u kolovozu 2022. primila vijest da je uspješno pobijedila rak. Alarmantan porast slučajeva raka među mlađim odraslim osobama izazvao je zabrinutost među stručnjacima, osobito nakon nedavnog otkrića Kate Middleton o svojoj neočekivanoj dijagnozi.

Neuobičajene promjene u pražnjenju crijeva, kao što su nepravilna stolica, rijetka stolica ili zatvor, primarni su pokazatelji raka crijeva. Osim toga, pojava povećane ili smanjene učestalosti pražnjenja crijeva, prisutnost krvi u stolici ili uporan osjećaj potrebe za korištenjem toaleta čak i nakon što ste to nedavno učinili također su indikativni simptomi.

  • Slično Eliju, pojedinci se također mogu susresti s nelagodom u trbuhu ili drugim znakovima poput nadutosti, nenamjernog gubitka težine ili umora. Preporuča se da se svatko tko ima ove simptome uporno u trajanju od tri tjedna ili dulje posavjetuje sa svojim liječnikom opće prakse. Dok druga stanja mogu izazvati slične simptome, ključno je podvrgnuti se pregledu kako bi se rak debelog crijeva otkrio što je prije moguće. Cancer Research UK procjenjuje da se značajan dio, točnije 54 posto, slučajeva raka crijeva u Ujedinjenom Kraljevstvu može izbjeći. Nekoliko čimbenika pridonosi riziku od razvoja ove bolesti, uključujući prehranu bez vlakana, pretjeranu konzumaciju crvenog mesa i pretilost.