Lični život supruge Emira Kusturice, Maje, ostaje u velikoj mjeri misteriozan jer postoje ograničene informacije. Međutim, poznato je da je više od četrdeset godina u srećnom braku sa renomiranim scenaristom i rediteljem.

Par ima dvoje djece, sina Stribora i kćerku Dunju. Poznato je da je Maja privatna osoba koja se rijetko pojavljuje u javnosti. Zanimljivo, Kusturica je jednom prilikom jednog događaja otkrio da se duboko zaljubio u Maju tokom njihovih mlađih godina. U to vrijeme bila je nadaleko cijenjena kao jedna od najljepših djevojaka u Sarajevu. Upustili su se u romantičnu vezu, ali je, nažalost, Kusturica odlučio da je prekine pre nego što je otišao u Prag da nastavi studije. U pokušaju da se distancira, izmislio je priču i čak je tvrdio da ima novu djevojku.

Nažalost, Maja je bila shrvana viješću i otišla u suzama. Ubrzo nakon toga, Kusturica je spakovao kofere i krenuo na put za Prag, ostavljajući za sobom gorko-slatku uspomenu. U životu, nevjerovatni narativi imaju sposobnost da se razotkriju iz najnepredviđenih okolnosti, a u dubinama njegovog vremena u Pragu odvijala se neobična priča. Sve je počelo slučajnim susretom, kada je neočekivano naletio na prijatelja koji je porijeklom iz Sarajeva.

Nije ni znao da će ovaj slučajni susret otkriti zapanjujuće otkriće – brojni udvarači su se borili za Majinu naklonost, što je predstavljalo veliku prijetnju njihovoj vezi. Nažalost, sudbina mu je spremila druge planove, jer mu kratak dvodnevni boravak u Sarajevu nije pružio priliku da se ponovo sastane sa Majom. Teška srca je krenuo na put nazad u Prag, ali ga je dočekalo neočekivano iznenađenje. Po povratku ga je dočekalo obavještenje na fakultetu, koje je najavilo drugu projekciju “Amakorda” zbog velike potražnje. Kako su dani prolazili, težina ove spoznaje bivala mu je sve veća na srcu.