Danas će širom zemlje biti pretežno sunčano, s dnevnim temperaturama od 16 do 20 stepeni Celzijusa, lokalno čak i do 22 stepena. Slobodan Sovilj, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda, objasnio je za Kurir televiziju pojavu ovakvog prolećnog vremena usred zime.KRAJ TOPLOG TALASA OČEKUJE SE OVOG DATUMA, A TEMPERATURE ĆE MOŽDA OBORITI REKORD! Meteorolog otkrio kada će i gde pasti SNEG

Ovaj topli talas posledica je prisustva tople vazdušne mase i uticaja azorskog anticiklona, koji obično dominira severom Afrike i pirinejskim poluostrvom. Sovilj predviđa da će se ovakvo vreme zadržati do kraja sedmice, s temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Iako je današnje vreme neuobičajeno toplo za februar, u prošlosti su zabeleženi još topliji dani u ovom periodu. Na primer, 25. februara 2008. godine u Loznici je zabeležen rekord s temperaturom od 25,6 stepeni, dok je u Beogradu 1899. godine zabeležen rekord od 24,5 stepeni.

Sovilj ističe da, iako ne očekuju obaranje ovih rekorda u narednim danima, postoji mogućnost obaranja datumskih rekorda zbog prisustva ovako tople vazdušne mase u ovim krajevima.

Kraj toplom talasu očekuje se sredinom februara, kada će doći do blagog zahlađenja. Očekuje se da će topli vazduh ostati u zemlji do 13. februara, nakon čega se očekuje manje zahlađenje. Pad temperature može rezultirati snegom u višim planinskim predelima, dok će niže oblasti imati temperature od 5 do 10 stepeni iznad proseka. Od 15. do 20. februara, s daljim padom temperature, očekuje se i sneg u nižim predelima, uz kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača.