Uključivanje u somnilokvije ili razgovor u snu može izazvati širok spektar emocija uključujući zabavu, uživanje i intrigu, ali može dovesti i do osjećaja sramote. Nije neuobičajeno da izgovarate sadržaj svojih snova ili se prisjećate događaja iz dana, nehotice dijeleći više ličnih podataka sa svojim suputnicima nego što ste namjeravali.

Pojedinci razgovaraju u snu, pri čemu svaka epizoda traje najviše 30 sekundi; međutim, moguće je da se neke osobe upuste u više slučajeva razgovora u snu u toku jedne noći. Sadržaj ovih epizoda razgovora u snu može varirati, u rasponu od izgovora koji su lako razumljivi do onih koje su nekoherentnije i zahtjevnije za dešifriranje.

Dok prisluškujete ove govornike u snu, može se činiti kao da su uključeni u razgovor sami sa sobom, pri čemu neki govore prigušenim tonovima, dok drugi projiciraju glasnije. Adam Rosenberg, vrsni filmski stvaralac i vješt video montažer porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, dobio je fascinantan uvid u svoj podsvjesni svijet kada ga je njegov bliski krug prijatelja, koji su uvijek promatrali, obavijestio o njegovoj neobičnoj navici da se bavi pričanjem u snu. Zaintrigiran ovim otkrivenjem, Adam je ušao u područje samootkrivanja i krenuo u potragu da dokumentuje svoja noćna razmišljanja.

Koristeći svoju stručnost u oblasti kreiranja videa, pedantno je sastavio izvanredan asortiman svojih najupečatljivijih instanci govora u snu, od milja označenih kao “hakovi”, i velikodušno je podijelio svoju kompilaciju sa svijetom tako što je postavio na izuzetno popularno dijeljenje videa platforma, YouTube. Šta uzrokuje da neko priča u snu i koji su razlozi za to? Značajan dio djece, posebno one u dobi između tri i deset godina, ima tendenciju da priča dok spava, dok samo relativno mali dio odraslih, otprilike 5 posto, pokazuje ovo ponašanje.