Tragično, razoran incident dogodio se u Sredozemnom moru u kojem je pad helikoptera odnio živote pet časnih pojedinaca koji su služili kao cijenjeni pripadnici specijalnih snaga američke vojske. U petak se kod obale Kipra dogodio tragični incident u kojem je učestvovao helikopter MH-60 Black Hawk, koji je bio usred operacije dopunjavanja goriva u zraku kada se neočekivano srušio.

Vlasti su od tada pokrenule istragu kako bi utvrdile uzrok ovog razornog incidenta. U ovoj ranoj fazi, međutim, nije bilo očiglednih znakova ili dokaza koji upućuju na bilo kakav oblik neprijateljske aktivnosti koja je doprinijela nesreći. Pentagon je poduzeo akciju tako što je u regiju poslao timove komandosa, koji su uključivali visoko kvalifikovane Delta Force i SEAL Team 6, s namjerom da potencijalno pomognu u misiji spašavanja talaca lociranih u Pojasu Gaze.

Kipar se nalazi oko 250 kilometara od Izraela. Helikopter o kojem je riječ potječe iz renomirane vojne jedinice poznate kao 160. avijacijski puk za specijalne operacije, nadaleko poznatog po kodnom nazivu “Noćni stalkeri”. Ovaj elitni puk specijalizovan je za tajni transport snaga komandosa, vešto orkestrirajući tajne napade sa najvećom preciznošću i efikasnošću.

Evropska komanda Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM) je naglasila važnost poštovanja porodica pogođenih incidentom i pridržavanja politike koju je postavilo Ministarstvo odbrane. Kao rezultat toga, identiteti povrijeđenih članova posade ostat će neotkriveni do 24 sata nakon obavještavanja njihovih najbližih rođaka. Ova mjera ima za cilj da porodicama obezbijedi potrebno vrijeme i prostor za obradu vijesti i privatno tugovanje, istovremeno osiguravajući da se informacije saopštavaju na osjetljiv i odgovoran način. Prisutnima se obratio i predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.