Swinger događaji u Srbiji postoje već duže vreme, ali se obično skrivaju i održavaju negde drugde. Iako je za mnoge tabu, Mondo istraživanje otkrilo je informacije o ovom fenomenu iz razgovora s organizatorima događaja. Svingerska okupljanja mogu imati različite oblike, od intimnih privatnih zabava do velikih događaja koji se održavaju u hotelima, vilama i klubovima. Organizatori su istakli nekoliko ključnih aspekata.

Luksuzni smeštaj je često omiljeno mesto za svingerska okupljanja, poput onih na Dedinju. Općenito, ova druženja traju od 22 do 5 ujutro i prioritet imaju opuštanje, zadovoljstvo i mogućnost slobodnog istraživanja vlastitih želja. Sama lokacija obično nudi niz luksuznih sadržaja, kao što su privatne sobe, barovi, saune i đakuzi kade, a sve su dizajnirane da pruže neusporedivo iskustvo. Svingerske zabave se mogu održavati u različitim okruženjima, uključujući privatne kuće, barove koji pozdravljaju takve događaje ili ekskluzivne klubove za koje je potrebna mjesečna članarina. Štaviše, postoji mnoštvo ekskluzivnih privatnih okupljanja koja su dostupna isključivo na poziv ili preporuku. Za pojedince koji žele da se uključe u svingerske događaje, ali nemaju partnera, određeni organizatori događaja pružaju usluge posredovanja kao način da im olakšaju učešće.

Ova usluga je u suštini dobrovoljna ponuda koja pomaže i pojedincima i parovima da sudjeluju u ovom posebnom obliku zabave. Bitno je napomenuti da organizatori nedvosmisleno ističu da su sve aktivnosti u potpunosti dobrovoljne, te da izgovaranje riječi “ne” ima značajnu težinu. Razumljivo, učešće je općenito ograničeno na one koji su dostigli punoljetnost, obično 18 godina, i nisu pod utjecajem bilo kakvih supstanci koje mijenjaju um, posebno alkohola.

Nadalje, ogromna važnost se pridaje održavanju apsolutne diskrecije i pridržavanju čvrsto utvrđenog skupa smjernica. Bez obzira na priliku, princip uzajamnog pristanka se dosljedno poštuje. Swinger događaji obuhvataju mnoštvo različitih oblika, od kojih svaki ima svoje posebne atribute.