Ramzan Kadirov, uticajni lider Čečenije, doneo je kontroverznu odluku da svom 15-godišnjem sinu Adamu Kadirovu dodeli značajnu ulogu šefa bezbednosti u regionu. Ova odluka, koja je podigla obrve i izazvala široku debatu, postala je predmet intenzivnog ispitivanja kada se pojavio video koji prikazuje mladog Adama kako zlobno napada zatvorenika koji je bio pod njegovim pritvorom.

Ključno je istaći i naglasiti težinu ovog događaja, jer baca svjetlo na alarmantnu dinamiku moći i upitne prakse unutar Čečenije pod vodstvom Ramzana Kadirova. Dajući dodatni uvid u obrazloženje ovog imenovanja, Zamid Čalajev, veoma uticajna ličnost u oblasti bezbednosti u Čečeniji, otkrio je da je Adam posebno izabran da vodi cenjenu poziciju unutar bezbednosnog odeljenja čečenskog lidera.

Adam Kadirov, hrabar pojedinac koji će uskoro proslaviti svoj 16. rođendan, dobio je priznanja od pristalica čečenskog lidera za njegovu hrabrost. Osim toga, čestitali su mu na nedavnom imenovanju. U septembru, mnoge kontroverze pokrenuo je Adam Kadirov, sin čečenskog lidera, u saradnji sa nekoliko upornih pro-kremljskih pojedinaca. Uzrok ove uzbune proizašao je iz video snimka koji je na raznim društvenim mrežama podijelio njegov otac Ramzan Kadirov. Ovaj video prikazuje Adama kako fizički napada zatvorenika koji je optužen za gnusni čin spaljivanja svetog Kurana. Ovaj čin je, razumljivo, izazvao široko rasprostranjeno globalno bijes.

Tokom ovog perioda, Ramzan Kadirov, blizak Putinov saradnik, javno je izrazio svoj dubok ponos na svog sina i duboko divljenje Adamu. Kadirov je otvoreno priznao da njegovo duboko poštovanje prema Adamu proizilazi iz njegove nepokolebljive posvećenosti održavanju vrijednosti kao što su dostojanstvo, čast i očuvanje njegovih vjerskih uvjerenja. Zanimljivo je da je prije samo nekoliko dana cijenjena agencija RIA dodijelila Adamu Kadirovu prestižnu titulu “Heroja Čečenije” za cijeli oktobar, dodatno ističući njegova izuzetna dostignuća.