Rođen 1887. u Zagrebu, jugoslavenski glumac Zvonimir Rogoz preminuo je tokom 1988. u nevjerojatnoj 101. godini života. Značajno je da je nastavio slijediti svoju strast prema glumi sve do svoje stoljetne dobi, čime je stekao zasluženo mjesto u cijenjenoj Guinnessovoj knjizi rekorda.

Neobičnim spletom događaja, u nekim je aspektima nadmašio čak i Roberta De Nira i Al Pacina, čineći njegovu priču doista izvanrednom. Školovao se iu Beču iu Zagrebu, nositelj je odlike prvoga stogodišnjaka u povijesti hrvatskog kazališta. Tijekom boravka u Pragu imao je priliku glumiti u tridesetak stranih filmova, od kojih je jedan bio poznati “Ecstasy”, film koji je obilježio debi Hedy Lamarr u svlačenju na platnu. U nevjerojatnoj dobi od 100 godina, glumac ne samo da je odigrao svoju posljednju ulogu u predstavi “Gospoda Glembajevi”, već je napisao i svoju autobiografiju pod naslovom “Mojih prvih 100 godina”. U poznim godinama upisao se u anale kao jedan od najaktivnijih glumaca, no ono što istinski plijeni nije samo njegova karijera, već i zapanjujući detalji iz njegova privatnog života.

Istražujući romantična iskustva Zvonimira Rogoza. Unatoč tome što ga balkanski mediji predstavljaju kao notornog zavodnika, iz bračne povijesti Zvonimira Rogoza doznaje se da je bio samo dva puta u braku, a njegova druga supruga Agata bila je čak 56 godina mlađa od njega. Uz neprekidne kontroverze, jedan od najzačudnijih aspekata života ovog glumca je činjenica da je postao otac svog sina Rafaela u nevjerojatnoj 92. godini života. Na upit kako je tako mlad postao otac, odgovorio je ovako: “Vratio nam se nedostatak opreza!” Još za glumčeva života hrvatski su mediji kružili glasinama da on možda i nije biološki otac svog djeteta. Ipak, ni on ni njegova supruga nisu se obazirali na ova nagađanja. Kako se navodi, oštro je odbacila ovaj trač kao zlonamjerno djelo zavidnih bivših ljubavnika njezina supruga, koji je bio poznat po zadivljujućem šarmu.

Zvonimir Rogoz, renomirani hrvatski kazališni i filmski glumac, nosi titulu prvog stogodišnjaka u povijesti hrvatskog kazališta. Rođen u Zagrebu 1887., cijeli je život proživio u gradu sve do svoje smrti 6. veljače 1988. u nevjerojatnoj 101. godini života. Njegov glumački put započeo je u Beču, ali je u Ljubljani od 1919. do 1929. prvi put privukao pozornost. Međutim, u Pragu je od 1929. do 1949. istinski napredovao, etablirajući se kao istaknuta ličnost u kazalištu i na filmu. Nakon povratka u Hrvatsku 1950. Rogoz je krenuo u svoju drugu fazu uspjeha, ovaj put u kazalištu, filmu i televiziji. Posljednji nastup na ekranu bio je u seriji Glembajevi, gdje je glumio stogodišnjaka.

Memoari pod naslovom “Mojih prvih sto godina”, autora Zvonimira Rogoza, objavljeni su u Zagrebu 1986. U zaključnim napomenama autor ističe svoje iskustvo kao uglednog gosta Olimpijskog odbora tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Tijekom tog vremena imao je priliku svjedočiti svim utrkama i surađivati ​​s poznatim ličnostima poput britanske princeze Anne. Dodatno, prenio je pozdravnu poruku bivšoj kolegici iz filma “Ecstasy”, Hedy Lamarr (Kiesler), putem NBC-jeve emisije Good Morning America. Nadalje, imao je zadovoljstvo da u restoranu Zetra upozna Kirka Douglasa i njegovu suprugu koja se slučajno zvala Hedy. Ljubazno su ga zamolili da u svoje memoare uključi pozitivne osjećaje o Hedy, jer im je bila draga prijateljica. Iako je posjedovao iznimne zavodničke sposobnosti, u svetu bračnu vezu sklopio je samo dva puta. Njegova druga supruga, Agata Rogoz, bila je nevjerojatnih 56 godina mlađa od njega i blagoslovila ga je djetetom kada je napunio nevjerojatne 92 godine.