Da bolest ne bira, to nam je već svima jasno, i zaista je teško pomiriti se sa određenim dijagnozama, pogotovo kada medicina ne nudi neko dugoročno rješenje.

Dobrobit Jelene Tomašević ozbiljno je narušena jer se bori s autoimunom bolešću koja joj je drastično promijenila način života. Dijagnoza joj je postavljena kada je imala 36 godina, zbog čega se obitelj Tomašević nedugo nakon što je primila vijest iz Španjolske preselila u Grčku.

Jelena je za Hello ispričala da je nakon četvrtog poroda počela osjećati nepoznavanje svog tijela. Osjećala je stalnu slabost i umor koji je trajao čak i nakon konzumiranja velikih količina energije. Unatoč povećanom unosu kalorija, otkrila je da ima preko 20 kilograma viška.

Tijekom naših boravaka u Španjolskoj, Grčkoj i Srbiji konzultirala sam se s raznim liječnicima, a svi su mi dijagnosticirali deset od jedanaest simptoma lupusa, autoimunog stanja za koje trenutačno nema poznatog lijeka.

Međutim, odbila sam prihvatiti tu sudbinu i umjesto toga sam se okrenula literaturi o lupusu. Istraživanja su me dovela do koncepta „zdrave prehrane“ kojem sam se svim srcem posvetila. Izbacivanjem mesa i gotovo svih životinjskih proizvoda iz prehrane, svjedočila sam postupnom poboljšanju svog zdravlja.

Na kraju je moje tijelo potpuno oporavljeno, a moj lupus izliječen – stanje za koje se prije mislilo da je neizlječivo.

Jelenu je liječnik obavijestio da je, unatoč 36. godini, njezino tijelo ostarjelo do te mjere da je ekvivalentno onom 75-godišnjaka.

Supruga proslavljenog košarkaša otkrila je kako joj je, nažalost, dijagnosticiran ne samo lupus, već i istovremena bolest poznata kao reumatoidni artritis. Ova iscrpljujuća bol onemogućila ju je obavljanje svakodnevnih zadataka.

Jelena je tokom gostovanja u “RTS Ordinaciji” izrazila sve veći bijes zbog situacije u kojoj se nalazi i neizvjesne budućnosti koju ona nosi. Njezin je um ispunjen mislima o tome što bi se moglo dogoditi, što se događa i što bi mogla propustiti.

Mogućnost da ne bude na Manjinom vjenčanju, Matijinom prvom danu škole ili Kićinoj diplomi na fakultetu ispunjava je očajem. Čini se da se te negativne misli privlače i nadovezuju jedna na drugu, stvarajući tamnu energiju koje se teško otresti. Usprkos svemu, Jelena ostaje jaka volja za životom.

“Osjećam se kao da su oni jedini tu za mene. I nakon tog trenutka kada sam plakala i bila zagrljen, osjećajući se voljeno, kažem sebi, ‘Mogu ja to.’ Jelena, koja iz prvog braka ima sina Marinka, a s Dejanom troje djece, govorila je o tome koliko je važno imati nekoga pored sebe ko je ne samo uz tebe, već i za tebe.