Pokušavajući da reše problem začepljenja kanalizacije, radnici Beogradskog vodovoda i kanalizacije naišli su na neočekivano otkriće. Naime , kako doznajemo  iz Ulice Miodraga Živanova izvučena je masivna cev visine skoro 2 metra, čime je upotpunjena istorija nedovoljne kanalizacione mreže u naselju Vojvode Vlahohića.

 

 

 

Uz ovo značajno otkriće došlo je i pronalaženje milijarde vlažnih maramica koje su neupućeni stanovnici naselja neoprezno odlagali u kanalizacionu mrežu. Ovo ne samo da je njihove sopstvene drenažne sisteme izložilo riziku od začepljenja, već je i negativno uticalo na životnu sredinu. Prema profilu “Moje selo” na Instagramu, upotreba vlažnih maramica je najveći moderni prekršaj koji čine civilizovani ljudi jer sadrže hemikalije koje mogu dugotrajno oštetiti kožu, pluća i nervni sistem. Osim toga, vlažne maramice su lako razgradive, što dodatno šteti prirodi i našoj planeti. Nakon ovog značajnog otkrića, naglašeno je da poticaj za promjenu mora početi na individualnom nivou. Stoga je ključno biti oprezan prije odbacivanja predmeta. Vlažne maramice su postale sve popularnije u našem svakodnevnom životu kao higijenski proizvod. Ove maramice se uglavnom sastoje od mekog materijala koji je prožet tekućinom namijenjenom čišćenju, osvježavanju i hidrataciji kože.

 

 

 

 

Vlažne maramice dostupne su u različitim varijantama, kao što su maramice za bebe koje su posebno dizajnirane za čišćenje osjetljive kože dojenčadi i maramice za odrasle koje su praktične za dezinfekciju ruku i lica ili za svakodnevnu higijenu. Prednosti korištenja vlažnih maramica uključuju njihovu praktičnost, jednostavnost korištenja i osvježavajući osjećaj koji pružaju nakon upotrebe. Posebno su korisni u situacijama kada je pristup vodi i sapunu ograničen. Dostupne su i vlažne maramice u raznim mirisima i formulacijama, od kojih su neke obogaćene sastojcima namijenjenim umirivanju nadražene kože ili je vlaže.

 

 

 

Treba imati na umu da nisu sve vlažne maramice ekološke, jer se veliki broj njih ne raspada prirodnim putem. Ovo može predstavljati značajnu prijetnju okolišu jer često završe na deponijama, uzrokujući probleme u odlaganju otpada. Preporučljivo je da se savjesni potrošači odluče za ekološki prihvatljive vlažne maramice ili istraže alternativne mogućnosti higijenske njege koje imaju manji utjecaj na planetu.