U našoj današnjoj diskusiji fokusirat ćemo se na dobro poznatu figuru popularne kulture koja dolazi iz Srbije. Identitet ove osobe može biti u početku teško razaznati iz njihove naslovne fotografije, ali nakon detaljnijeg ispitivanja njihovih karakteristika lica, postaje sasvim jasno o kome se radi.

Kroz povijest je postojala trajna privlačnost oko dokumentacije naših talentiranih pjevača, zaokupljajući interes masa. Na brojnim platformama društvenih medija mogu se naletjeti na stare fotografije koje prikazuju naše cijenjene glazbenike, a jedna se slika posebno ističe. Ova zadivljujuća snimka prikazuje našu voljenu pjevačicu u mladosti, blaženo nesvjesnu izvanrednih trijumfa koji je očekuju. Dok je sazrijevala i ulazila u odraslu dob, imala je sreću da je odgajana u idiličnom okruženju, okružena bezuvjetnom ljubavlju i nepokolebljivom predanošću svojih roditelja, koji nisu štedjeli kako bi osigurali njezinu sreću i dobrobit.

Od mladosti je gajila duboku ljubav prema pjevanju koja joj je usadila važnost akademskog uspjeha u ostvarenju njezinih glazbenih snova. Podrijetlom iz Kraljeva, ova izuzetna osoba svojim je pravim putem krenula predstavljanjem drugog albuma na kojem je bezvremenska senzacija Pokon bratu. Iskoristivši priliku sa samo 11 godina, otkrila je svoje vokalno umijeće tijekom obilježavanja Titovog rođendana, postavljajući temelje za svoj pobjednički put u glazbenoj industriji.

  • S nepunih 18 godina, unatoč mladosti, hrabro se odlučila udati za Slobodana, vrsnog harmonikaša, baš u trenutku kada je dosegla vrhunac svojih profesionalnih postignuća. Tijekom svog života doživjela je srceparajući gubitak brata, oca i supruga, s kojim je uživala nevjerojatnih 36 godina bračne sreće. Složno su s ljubavlju njegovali svoje dvoje djece, Marka i Mariju. Kako je vrijeme prolazilo, imala je nevjerojatnu priliku ponovno se povezati s Vanjom Milošević, poznatim ginekologom porijeklom iz Beograda, i zajedno su stvorile duboku emotivnu vezu. Snežana Đurišić, poznata folk pjevačica iz Srbije, ima istaknutu poziciju u glazbenoj industriji.

Snežana, vrlo cijenjena i slavljena umjetnica u glazbenoj industriji, stekla je široko priznanje svojim prekrasnim obradama omiljenih pjesama poput “Odakle si sele”, “Kiše”, “Srna”, “Pričaj mi, pričaj”, “Kleo se, kleo”, i “Imena mi mogo”. Rođena 6. lipnja 1959. u Gornjem Milanovcu, isprva je živjela u Kraljevu prije nego što se 1971. preselila u Beograd. Od tada se čvrsto etablirala kao cijenjena osoba u glazbenom svijetu. Snežana, koja je ranije bila u braku sa pokojnim Slobodanom Gvozdenovićem, ponosna je što je majka dvoje djece, Maje i Marka. Njezin glazbeni put započeo je u ranoj mladosti kada je sudjelovala na cijenjenom pjevačkom natjecanju pod nazivom “Studio 6 ti daje priliku”. Upravo na tom natjecanju ostvarila je zapažen trijumf svojom očaravajućom izvedbom bezvremenske melodije Lepe Lukić “Nikad se nču udati”.

Njezin debitantski solo album, koji je predstavio očaravajuće pjesme “Baki i deki” i “Mami i tati”, bio je potaknut ovom značajnom prekretnicom. U samo dvije godine imala je čast krasiti renomiranu pozornicu prestižnog festivala “Beogradsko proljeće”. Njena zadivljujuća izvedba pjesme Imala baba sto momaka ne samo da je zadivila publiku, već je pobrala i divljenje cijenjenog žirija. Prepoznavši njen izniman talent, osobno je pozvana da se pridruži Zoranu Lekoviću i drugim cijenjenim kolegama u značajnom nastupu u čast rođendana Josipa Broza Tita u Domu mladih.

Odlučnom odlukom da ostvari svoju želju da postane vokal, Snežana je trijumfalno zaokupila pažnju i odobravanje predsjednika Jugoslavije, što je rezultiralo brzim preseljenjem njenog oca u Beograd. Taj ključni izbor Snežani je pružio priliku da se upiše u renomiranu srednju glazbenu školu, što je poslužilo kao katalizator njezinih nadolazećih ambicija. Tijekom svoje slavne karijere duge gotovo pet desetljeća, Snežana je prikupila izvanredan opus koji obuhvaća 16 pojedinačnih albuma, 23 sveobuhvatna albuma, četiri kompilacije i 11 singlova.

Također, surađivala je sa cijenjenim kolegama među kojima su Šaban Šaulić, Halid Bešlić, Šerif Konjević, Miroslav Ilić, Jašar Ahmedovski, Snežana Savić, Zorica Brunclik i brojni drugi. Osim toga, njezin izvanredan talent predstavljen je u vrlo popularnoj TV seriji “The Truckers Again” (1983.), filmu “The Truckers Again” (1984.) i seriji “Supermarket” (1984.). Snežanine izvanredne sposobnosti prepoznate su na prestižnim festivalima širom Jugoslavije, poput vrlo hvaljenog „Beogradskog proleća“ i renomiranog „Grand festivala“, gde je uzastopno dobijala najviša priznanja. Njezin zadivljujući glas očarao je publiku diljem svijeta, ostavljajući neizbrisiv trag na pozornicama diljem svijeta.

Pokazujući svoj nesvakidašnji talent, ne samo jednom, već dva puta napunila je Dom sindikata. Osim toga, 2015. godine proslavila je više od četiri desetljeća umjetničke izvrsnosti iznimnim solo nastupom u cijenjenom “Sava centru” u Beogradu. Od 2013. do 2015. godine u kontinuitetu je bila članica žirija cijenjenog glazbenog natjecanja “Zvezde Granda”, a tu ulogu obnaša i danas. Snežana Đurišić je svoje formativne godine provela u Kraljevu uz oca Milana, majku Daru i mlađu sestru Peaceful do 1971. godine.