Nastavljajući s našim trenutnim člankom, raspravljat ćemo o nedavnom porastu popularnosti mješovitih brakova, posebice u Srbiji. Naime, bavit ćemo se delikatnom temom brakova između Srba i Albanaca. Pripremite se za iskreno otkriće…

U društvu okovanom konvencijama, Drita Lepović, Albanka, prkosi očekivanjima i pojavljuje se kao izvanredna osoba. Unatoč golemim nedaćama nakon gubitka supruga, pokazala je izuzetnu hrabrost i otpornost, čak i usprkos financijskim problemima uzrokovanim neriješenom papirologijom, preživljavajući s mjesečnim primanjima od samo 11.000 dinara. Tijekom svega, njezina nepokolebljiva ljubav prema pokojnom suprugu ostala je postojana dok je sama odgajala svog sina Aleksandra, podržavajući cijenjene vrijednosti pravoslavlja. Drita je 2008. godine u naše krajeve stigla iz susjednog grada Skadra, gdje se udala za Srbina i nastanila u selu Kaludra. Nažalost, njihovu potragu za srećom prekinula je opaka bolest koja je pokvarila njihovu vezu.

Čak i uz hrabru borbu i brojne napore da pronađe liječenje, suprug je na kraju podlegao. Nakon sprovoda, Albanka je odlučila ostati na sadašnjem mjestu, dajući prioritet odgoju svog sina u skladu s našom tradicijom i običajima. Iskrena odluka da osobno obavi krštenje svog sina donijela je neizmjernu radost onima koji su je okruživali. Unatoč tragediji, izrazila je duboku naklonost prema rodnom gradu svog pokojnog supruga i izrazila želju da njihovo dijete tamo odgaja. Priznaje da im je unatoč izazovima s kojima su se suočavali tijekom njegova života život postao još teži u sadašnjosti.

  • S dubokim razumijevanjem istinskih Vukadinovih namjera, ona ostaje odlučna u držanju vrata otvorenima. Unatoč inzistiranju njezinih roditelja da je vrate u Albaniju, ona ostaje nepokolebljiva u poštovanju želja svog supruga i nepokolebljivo odbija otići. Od tog trenutka nadalje, ona kreće u potragu za boljim životnim uvjetima, budući da njezini prihodi gotovo da i ne postoje. Upravljanje osjetljivom ravnotežom njezinih financija pokazuje se kao stalna borba, ali njezina odlučnost da stvori svjetliju budućnost nikada ne posustaje.

    Kad je imao samo 5 godina, suočio se s tragičnim gubitkom oca. Zahvaljujući pomoći lokalne samouprave i Kancelarije za Kosovo i Metohiju uspela je da se preseli na imanje pokojnog supruga u Zubinom Potoku. Unatoč nedostatku uredne papirologije, uspjela se uzdržavati skromnom socijalnom potporom. Drita je u prethodnom intervjuu za “Telegraf” napomenula da ima naznaka da će za dvije godine steći pravo na srpsko državljanstvo. Nažalost, njezin pokojni suprug nije je mogao prijaviti zbog nezaposlenosti, ali njihovo dijete, srećom, posjeduje sve potrebne dokumente.

Bio je to poseban trenutak kada je protojerej Milan Kavkić istakao ovu činjenicu. Unatoč teškim okolnostima u svom životu, ona zadržava nevjerojatno pozitivan stav i suzdržava se od izražavanja bilo kakvih pritužbi. Naš je tim u potpunosti posvećen pružanju najveće moguće pomoći. Kada je stigla u Zubin Potok, dočekana je srdačno i u zagrljaj svih koji su joj pružili podršku, uz nepokolebljivu podršku obitelji njenog šogora. U dobi od 15 godina Aleksandar otkriva da mu je majka nepokolebljivi oslonac i pokretač njihove zajedničke težnje ka svjetlijoj budućnosti. Međutim, njihova trenutna lokacija i aktivnosti ostaju neotkriveni jer su se odlučili povući iz javnosti.