Lepa Brena, poznata ličnost u Jugoslaviji, predstavlja ne samo brend već i nostalgično doba. Njezino glazbeno putovanje, koje traje više od tri desetljeća, počelo je ranih 1980-ih. Prvog imena Fahreta Jahić-Živojinović, Lepa Brena je svoj nadimak dobila igrom slučaja. Više je puta s medijima podijelila kako joj je majka namjerno birala imena koja se ne mogu skraćivati. No, zbog muke njezinog košarkaškog trenera da izgovori njezino ime, on joj je dao nadimak Brena. Od ranih faza svoje karijere, pjevačica je plijenila interes javnosti, što je dovelo do značajne medijske pokrivenosti. Unatoč tome što je javnost bila upoznata s raznim aspektima njezina života, šokantno otkriće njezine bolesti i odluka da se podvrgne operaciji koja joj je promijenila život bila je potpuno iznenađenje.

Od trenutka kada se pojavila u javnosti, Lepa Brena je osvojila srca bezbrojne publike koja je godinama slavila, slavila i suosjećala s njenim nezaboravnim hitovima. Lepa Brena, poznata po svom neustrašivom pristupu životu i sposobnosti da se nosi s velikim izazovima, iznenadila je sve kada je njezina bolest postala katalizator potpune životne transformacije.

Naime, Brena je hitno operirana prije dvanaest godina kada joj je pronađena cista na jajniku, ali ni tu njena muka nije završila. Tijekom 2010. godine podvrgnula sam se značajnom kirurškom zahvatu za liječenje ciste jajnika. Nakon ove operacije doktor Saša Ljubić savjetovao mi je da se podvrgnem poznatom BRCA testu koji je u konačnici otkrio da posjedujem mutirani gen te sam stoga izložena povećanom riziku od raka dojke. Naime, moj tumorski marker pokazao je alarmantno visoku razinu, zbog čega je bila potrebna hitna kirurška intervencija. Ta je otkrića u tom razdoblju objelodanila Lepa Brena.

Pjevačev nesretni niz nastavio se jer su se suočili s novim zdravstvenim problemima, što je dodatno potvrdilo uvjerenje da nesreća rijetko dolazi sama. Brena se već nekoliko godina bori s reumatoidnim artritisom, kroničnim oboljenjem koje prvenstveno pogađa zglobove, ali može zahvatiti i unutarnje organe, živčani sustav i kožu, piše Borba, ja. Dokaz da bolest Lepe Brene uzima maha može se zaključiti iz ruku proslavljene folk dive. Nažalost, lijek za bolest Lepe Brene i dalje je nedostižan, a njezini uzroci proizlaze iz mnoštva čimbenika, od nasljednih utjecaja do uloge virusa i bakterija kao glavnih uzročnika.