Vest o venčanju Josipa Broza Tita sa bivšom partizankom Jovankom izazvala je veliko iznenađenje kako u Jugoslaviji, tako i širom sveta. Iako je mlada bila znatno mlađa od njega, Tito je već imao reputaciju ženskaroša, pa možda i nije bilo toliko iznenađujuće da se ponovo odlučio za brak.ISPLIVALA ŠOK TAJNA TITOVOG I JOVANKINOG BRAKA: Ovo se do sada nije znalo, da li je moguće uopšte?

Pre nego što je stupio u brak sa Jovankom Budisavljević, Josip Broz Tito je bio tri puta oženjen i imao je bezbroj ljubavnica, te je bilo teško nabrojati sve Titove veze i romane.

Unatoč kasnijem glamuru i eleganciji koji su krasili njihov brak, Josip i Jovanka su ušli u brak tiho i nenametljivo. Tajno su se venčali 15. aprila 1952. godine u blizini Iloka.

Iločani su kasnije pričali o intimnoj ceremoniji u Titovoj vili “Dunavki” na Pajzošu, između Šarengrada, Bapske i Iloka. Venčanje je zvanično registrovano u Šarengradu. Detalji ceremonije ostali su skriveni, ali se veruje da su prisustvovali samo najbliži.

Iako je za javnost malo toga poznato o njihovom privatnom životu, radnice koje su radile u “Dunavki” sećaju se detalja o raskoši imanja. Vinoteka sa 2.000 boca vina, heliodrom, lovačke kuće, vinogradi i šume bili su deo imanja koje su Tito i Jovanka posedovali. Iako su bili ljubazni prema zaposlenima, nije bilo mnogo prilika za neformalne razgovore.

Tito je u brak stupio u 60. godini, a vest o njihovom venčanju izazvala je pažnju i u svetskim medijima. Vilijam Gejlmore, novinar “Dejli kompasa”, istakao je razliku u godinama između Broza i Jovanke, dok je Rojters opisao Jovanku kao privlačnu ženu slične visine kao i Tito.

Jovanke i Tita su se kasnije često viđali na javnim događajima, a njihova pojava zajedno bila je česta tema medija. Unatoč razlici u godinama, njihov brak je trajao sve do Titove smrti.