Svima nam je poznata Mira  Banjac popularna telvizijska i pozorišna glumica.Kao što nam je poznato cijeloj javnosti te se zbog svoje bolesti morala povuć scene.Iako je njeno liječenje trajalo dugo ova poznata glumica danas se osjeća dobro.

Zahvaljujući tome, Mira Banjac uživa izvrsno zdravlje. Iako je zašla u deseto desetljeće života, Mira Banjac, renomirana ličnost jugoslavenskog glumišta, ostaje predana svojoj strasti prema glumi. Nažalost, njezino je zdravlje narušeno kad je doživjela bolove u koljenu i sepsu, zbog čega je morala ležati u krevetu gotovo tri mjeseca.

  • Srećom, potpuno se oporavila i sada novom snagom prihvaća život. Unatoč repertoaru zdravih navika već nekoliko desetljeća, glumica, kako iskreno priznaje, nastavlja se prepuštati navici pušenja i korištenja pisaka. ‒ Nakon buđenja, moj jutarnji ritual počinje konzumacijom žličice meda uz obilnu porciju vode. Ova uobičajena praksa prethodi čak i mom doručku, kavi i uživanju u cigari.

To je dugovječna tradicija koje se vjerno pridržavam bezbroj godina. Nakon toga nastavljam uživati ​​u zdravom doručku, skromnom ručku i povremeno sudjelujem u sporadičnoj večeri, često nadopunjenoj uključivanjem svježeg voća. Ne mogu pružiti nikakav uvid ili smjernice u vezi s temom cigareta, te se izričito savjetuje da ne oponašate moje ponašanje. Odvikavanje od pušenja pokazalo se izazovnim pothvatom za mene, i ako budem iskren, nisam se nimalo trudio prestati.

  • Mira je iskreno priznala za HELLO! da uživa u pušenju cigareta i da to namjerava nastaviti činiti jer nema nikakvih zdravstvenih problema niti kašlja. Iznimno zdravstveno stanje Mire Banjac i dalje zadivljuje medicinske stručnjake. Unatoč ulasku u deseto desetljeće, glumica marljivo odlazi na rutinske preglede, ostavljajući liječnike u čudu. Naime, posebno iznenađenje izazvala je njezina snimka pluća zbog ustrajnog poroka kojeg se ne može otresti.

Unatoč godinama, još uvijek se osjećam mladoliko. Nedavno sam bio na sveobuhvatnom liječničkom pregledu. Na iznenađenje mog liječnika, kada je pogledao video mojih pluća, bio je uvjeren da nikada nisam pušila zbog njihovog besprijekornog stanja. Otkrio sam mu da sam zapravo teški pušač, što ga je začudilo. Zatim je objasnio da je to vjerojatno zato što koristim nastavak za usta dok pušim. Ova otkrića u razgovoru za “Informer” podijelila je cijenjena glumica Mira Banjac.

  • S karijerom dugom više od pet desetljeća, Banjac se smatra jednom od naših najuspješnijih glumica. Od 1970. članica je glasovitog Ateljea 212 i ostvarila brojne glavne uloge na kazališnim daskama. Osim toga, njezin izvanredan opus uključuje preko 160 filmskih špijuna, od televizijskih filmova i serija do igranih i kratkih filmova kao što su “Bitka na Kosovu” (1964.) i “Balkanski špijun”. Mira Banjac, izuzetna i omiljena glumica, osvojila je publiku svih uzrasta svojim nezaboravnim portretima kultnih likova poput Marije iz istoimene serije i Ružice Sinđelić iz “Vratiće se rode”.

Njezin talent nema granica, a to dokazuje trostruki trijumf na cijenjenom Pulskom festivalu, gdje je nagrađena prestižnom Zlatnom arenom, te dvije Sterijine nagrade. Ne zaboravimo njezinu impresivnu zbirku priznanja, uključujući cijenjenu nagradu Pavla Vujisića, nagradu Joakim Vujić i divljenje Žanke Stokić. Osim toga, nagrađena je brojnim drugim nagradama, poput Zlatnog ćurana, Dobričinog prstena i Nušićeve nagrade.

  • Nakon uspjeha na prijamnom ispitu, diplomirala je 1950. godine i započela kazališnu karijeru u Kazališnoj školi u Novom Sadu. Od 1949. do 1951. usavršavala se u kazalištu u Sremskoj Mitrovici, a kasnije, od 1953. do 1955., prošla je impresivno naukovanje u ansamblu Narodnog pozorišta u Banjoj Luci.

Započevši karijeru u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, postala je cijenjena članica ansambla do 1970. godine, a zatim se preselila u Beograd i zaposlila u “Ateljeu 212”. Tijekom svoje blistave karijere utjelovila je brojne nezaboravne likove na kazališnim daskama, ali ništa upečatljivije od uloge Katičine kćeri u renomiranoj predstavi “Radovan Treći”.