Davorin Popović, legendarni pevač grupe “Indexi”, bio je neponovljiv umetnik i omiljen Sarajlija koji je ostavio dubok trag na muzičkoj sceni širom regiona. Rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu i bio je jedan od pionira jugoslovenske rok muzike.

Sa “Indexima” je nastupao od 1964. godine do svoje smrti 2001. godine, a njegov autentični glas i harizma su ostavili neizbrisiv pečat. Nastupao je širom Jugoslavije, a 1995. godine predstavljao je BiH na Evroviziji sa pesmom „Dvadeset prvi vijek“.

Njegovi najpoznatiji hitovi su “Ti si mi bila naj, naj”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Žute dunje”, “Sanjam”, “Plima”, “Jutro će promijeniti sve”, “Blada”, “Izvor” i mnogi drugi. Objavio je i dva solo albuma: „Svaka je ljubav ista (osim one prave)“ i „S tobom dijelim sve“.

Davorin Popović je takođe poznat po svojoj ličnoj životnoj priči, uključujući brak sa pravnicom Sanjom Popović i očinstvo. Umro je 18. juna 2001. godine od raka pankreasa u 54. godini.

Njegova pesma “Bacila je sve niz rijeku” krije dve nesrećne ljubavne priče, jednu vezanu za Kemala Montena, a drugu za samog Popovića. Monteno je napisao stihove inspirisan sopstvenom ljubavnom pričom, dok je deo pesme posvećen Popovićevoj tragediji – prekidu veze sa devojkom koja je nosila njegovo dete.

Popovićeva ličnost bila je posebna i cenjena, kako među kolegama umetnicima, tako i među fanovima. Njegov odlazak ostavio je prazninu u jugoslovenskoj muzičkoj sceni, ali sećanje na njega i dalje živi kroz njegovu muziku i uticaj na generacije koje su odrasle uz njegove pesme.