U oktobru tekuće godine, u Beogradu, u Karađorđevom parku, svečano je otkriven spomenik generalu Božidaru “Boži” Jankoviću, istaknutom srpskom oficiru čije su vojničke sposobnosti došle do izražaja tokom šest oslobodilačkih ratova. Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1912-1918 i njihovi potomci, kao i poštovaoci i predstavnici Opštine Voždovac. Inicijativu za podizanje spomenika pokrenulo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, zajedno sa njihovim potomcima i poštovalcima.

General Božidar Janković aktivno je učestvovao u šest ratova od 1876. do 1918. godine, obuhvatajući dva srpsko-turska rata, srpsko-bugarski rat, oba balkanska rata i Prvi svetski rat. Tokom svoje karijere, obavljao je visoke komandne dužnosti, bio ministar odbrane, te načelnik štaba crnogorske vojne komande. Janković je bio oličenje vojničkih vrednosti, a njegova Treća armija 1912. godine postavila je granični kamen Srbije na Kosovu i Metohiji. Naselje na Kosovu nosi njegovo ime kao trajan spomenik njegovom doprinosu. Za svoje zasluge, odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima, Ordenom Belog orla i Ordenom Miloša Velikog.

Heroj je termin često upotrebljavan za izuzetno hrabre osobe koje se ističu spašavanjem drugih i zaštitom od zlih pojedinaca. Ovaj pojam često se primenjuje u fikcionalnom kontekstu, ali je imao svoje mesto i u stvarnim istorijskim događajima. General, izveden od latinskog “generalis”, što znači opšti, predstavlja vojni čin koji se nalazi na vrhu vojne ili, manje učestalo, policijske hijerarhije. Ovaj čin karakterističan je za kopnenu vojsku i ratno zrakoplovstvo, a u ratnoj mornarici odgovara mu čin admirala.

U nekim vojskama, pojam “general” se koristi kao opšti naziv za najviši vojni kadar oružanih snaga, poznat kao generalitet. Historijski, pojam generala javlja se kao naziv za visokog časnika koji je zapovijedao cjelokupnom vojskom (in general), a postao je uobičajen u 17. stoljeću kada su se počele formirati prve profesionalne vojske. General obično komanduje velikim vojnim postrojbama poput brigada, korpusa ili armija, određenim granama vojske (npr. kopnenom vojskom, ratnim zrakoplovstvom) ili preuzima vrhovno zapovjedništvo oružanih snaga, posebno kao na čelu glavnog stožera ili drugih vojnih institucija.