Postoji obilje saveta u vezi s optimalnim jelovnicima, ali neki potiču iz vremena naših baka, dok su drugi rezultat netačnih interpretacija. Sada je krajnje vreme da se razjasni šta je tačno, a šta nije. Prvo, mit da je sirovo povrće ukusnije od kuvanog nije tačan. Iako kuvanjem povrće može izgubiti nešto vitamina, apsorpcija vitamina iz kuvanih namirnica je efikasnija za naše telo. Takođe, važno je napomenuti da sirovo povrće može izazvati nadutost.

Drugi mit se odnosi na savet da ne pijete vodu nakon konzumiranja voća. Ovaj savet je preteran, a bolovi mogu nastati samo ako voće počne da fermentiše u želucu, što zahteva bakterije koje su ranije bile prisutne u vodi u malim količinama. Danas, kvalitet vode je dobar, pa slobodno možete piti vodu nakon voća ako osećate žeđ.

Što se tiče bele čokolade, mnogi veruju da je zdravija od mlečne jer sadrži više mleka. Međutim, ovo nije tačno jer se količina masti i mleka u beloj i mlečnoj čokoladi minimalno razlikuje, dok mlečna čokolada sadrži i kakao. Najzdravija opcija je crna čokolada, budući da sadrži najmanje šećera i najviši procenat kakaoa.

Što se tiče kafe, važno je naglasiti da kafa nije nezdrava. Kofein u kafi deluje kao diuretik, ali to ne uzrokuje značajan gubitak tečnosti. Istraživanja su pokazala da kafa može štititi od dijabetesa, poboljšati koncentraciju i pozitivno delovati kod astme. Naučnici čak tvrde da starije žene koje redovno konzumiraju kafu imaju manji rizik od moždanog udara.

Na kraju, mit o hitnom konzumiranju jela od pečuraka potiče iz vremena pre frižidera. Sada, možete bezbedno čuvati ostatak jela od pečuraka u frižideru, ali ih pre služenja treba podgrejati kako biste eliminisali moguće bakterije. Važno je čuvati jela od pečuraka najviše 24 sata kako biste izbegli rizik od kvarenja.