Srpski glumac Miloš Biković neće reprizirati ulogu u trećoj sezoni serije “Beli lotos”, odlučio je HBO. Biković je reagirao izjavom koju je podijelio javnosti. Istaknuo je da je prošao kroz ratno razaranje u svojoj domovini i da ne želi nikome takvo iskustvo. Izrazio je želju za prestankom sukoba u svijetu te se osvrnuo na kampanju koja je usmjerena protiv njega, ističući da ugrožava umjetničku slobodu.HBO ZAMENIO MILOŠA BIKOVIĆA U SERIJI BELI LOTUS! Glumac se oglasio: Neću se poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet

Informacija o Bikovićevom angažmanu izazvala je kontroverzu u Ukrajini, gdje je bio optužen za podršku Rusiji tijekom sukoba. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije demantiralo je optužbe, ističući Bikovićev doprinos srpskoj i međunarodnoj kinematografiji te povelju koju mu je uručio ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Početak snimanja treće sezone zakazan je za nekoliko dana na tajlandskim otocima Koh Samuiju, Puketu i u Bangkoku. Nova sezona pratiće novu skupinu gostiju u poznatom ljetovalištu “Beli lotos”. Glumačka postava uključuje Lesli Bib, Keri Kun, Dom Hetrakul, Džejsona Ajzaksa, Mišel Monagen, Parker Posei, Natašu Rotvel i Tejmi Taptimtong.

Serija “Beli lotos” doživjela je uspjeh s prve dvije sezone. Prva sezona premijerno je prikazana 2021. na Havajima te je dobila 20 nominacija za nagradu Emmy, osvojivši 10. Druga sezona smještena je na Siciliji i osvojila je 23 nominacije za Emmy, a Dženifer Kulidž je dobila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Tvorac, scenarist i redatelj serije je Majk Vajt, koji je također izvršni producent zajedno s Dejvidom Bernadom i Markom Kamineom. Ovaj slučaj pokazuje kako umetnici i javne ličnosti mogu postati središte političkih kontroverzi, a Biković je odlučio da brani svoj integritet i umetničku slobodu, odbijajući učešće u projektu koji postaje politički sporan.