Osjećaj žgaravice ili refluksa kiseline, karakteriziran neugodnim osjećajem pečenja u prsima, nastaje kada se želučana kiselina vrati u grlo. U pravilu, ovaj neugodan simptom nastaje kao posljedica konzumiranja prekomjerne količine masne ili začinjene hrane. Srećom, lijekovi i pažljivo upravljanje veličinama porcija i odabirom hrane općenito su učinkoviti u kontroli ovog problema.

U slučaju da se žgaravica pojavi uz osjećaj zadržavanja hrane u grlu i neobjašnjiv gubitak težine, važno je prepoznati da ovaj simptom može poslužiti kao indikacija upozorenja. Prema Mimi McCord, osnivačici Heartburn Cancer UK, organizacije posvećene promicanju svijesti o raku jednjaka, važno je prepoznati da žgaravica nije tako dobroćudna kao što se može činiti. Dok se pojedinci mogu usredotočiti na upravljanje simptomima koje osjećaju, temeljni uzrok potencijalno može imati kobne posljedice. McCord upozorava na rak jednjaka, naglašavajući njegovu sposobnost da ostane skriven iako je lako uočljiv. Ako osjetite žgaravicu popraćenu bilo kojim od sljedećih simptoma, važno je obratiti se svom liječniku za pomoć.

Česte blokade grla mogu dovesti do bolesti i nenamjernog gubitka težine, čak i bez potrebe za strogom dijetom ili vježbanjem. Žgaravica može poslužiti kao pokazatelj četiri značajna medicinska stanja. Rak jednjaka Organ odgovoran za prijenos hrane iz usta u želudac poznat je kao jednjak. Nažalost, pojedinci često ne prepoznaju znakove raka koji zahvaćaju ovaj vitalni organ sve dok ne dožive značajne poteškoće s gutanjem, što ih natjera da potraže liječničku pomoć. Tragično je da je do ove točke bolest obično napredovala u uznapredovali stadij. Takav je bio slučaj s Miminim supružnikom Majkom, koji je tragično preminuo 2002., samo devet tjedana nakon što mu je dijagnosticiran rak jednjaka nakon incidenta koji je uključivao komad tosta.

Pokazatelji raka jednjaka su poteškoće s gutanjem, mučnina, žgaravica i znakovi probavnih smetnji (pretjerano podrigivanje i slično). Dodatni simptomi mogu uključivati ​​uporan kašalj, hrapav glas, smanjen apetit ili gubitak težine, umor, nisku razinu energije, bol u grlu ili prsima (osobito tijekom gutanja) i, u iznimno rijetkim slučajevima, crnu stolicu i iskašljavanje krvi. Hiatus hernija (želučana hernija) Kada se želudac pomakne prema prsima, to rezultira želučanom kilom. Ovo se stanje obično nalazi kod osoba starijih od 50 godina, a ako ne predstavlja nikakve komplikacije, obično se ne liječi. Zlata Numanagić, glumica, doživjela je težak oblik hijatus hernije koji je doveo do značajnog gubitka kilograma, zbog čega se nagađalo o raku.

Hiatus hernija može se manifestirati raznim neugodnim simptomima, uključujući: Nakon konzumiranja obroka mogu se javiti simptomi kao što su žgaravica, neugodan zadah, nadutost, pretjerano podrigivanje, kao i poteškoće ili nelagoda pri gutanju, te regurgitacija hrane ili tekućine. mučnina U slučaju da simptomi potraju dulje od tri tjedna ili ako se pogoršaju, savjetuje se da potražite liječničku pomoć svog liječnika. Čir na želucu. Osjećaj pečenja ili peckanja u središtu želuca služi kao primarni znak čira na želucu, iako nije uvijek praćen bolom. Znakovi čira na želucu uključuju probavne smetnje, žgaravicu, smanjen apetit i gubitak težine, mučninu, podrigivanje i nadutost nakon konzumiranja masne hrane.

Ako simptomi potraju, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć. Srčani zastoj Možda je iznenađenje, ali simptomi srčanog udara mogu biti vrlo slični simptomima probavnih smetnji. Pojedinci koji to doživljavaju mogu imati osjećaj težine u prsima, nelagodu u želucu ili žgaravicu. Međutim, ako stezanje i težina u prsima potraju dulje od 15 minuta, to potencijalno može ukazivati ​​na srčani udar. Osim boli u prsima, srčani udar može se manifestirati nelagodom u ruci, čeljusti, vratu ili leđima, popraćenom znojenjem, mučninom i otežanim disanjem.