Otkrivanje raka mokraćnog mjehura ponekad može biti izazovno, ali postoje jasni simptomi koji služe kao definitivni pokazatelji problema. U čast Svjetskog dana borbe protiv raka, medicinski stručnjaci pružili su vrijedne smjernice o prepoznavanju i liječenju ove bolesti. Prevalencija raka je u stalnom porastu, što naglašava važnost rane prevencije i otkrivanja u borbi protiv ove bolesti.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače, Udruženje medicinskih onkologa Srbije (UMOS) organiziralo je 2. veljače u Beogradu predavanje s fokusom na ključne aspekte prevencije i liječenja raka mokraćnog mjehura. Slično drugim medicinskim stanjima, početni stadij raka, kada započinje liječenje, igra ključnu ulogu u određivanju prognoze. Dr. Davorin Radosavljević, ravnatelj Klinike za internu onkologiju, istaknuo je ogroman značaj ranog otkrivanja i preventivnih programa u Srbiji, naglašavajući kritičnost ovih inicijativa.

Rak mokraćnog mjehura bio je tema kojoj se u prošlosti pridavalo malo pažnje. Ravnatelj Klinike za urologiju prof.dr.sc. Zoran Džamić istaknuo je nedovoljnu informiranost o ovoj bolesti, kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini, te naglasio mnoštvo komplikacija koje prate rak mokraćnog mjehura. Prema riječima dr. Džamića, riječ je o nedovoljnoj organizaciji zdravstvene zaštite i nepostojanju preventivnih mjera. Rak mokraćnog mjehura ima varljivu prirodu, često predstavlja simptome koji lako prođu nezamijećeni. Do trenutka kad se pojave prave kliničke manifestacije, bolest je već značajno uznapredovala.

Ovo je vitalni podatak kojeg bi svi trebali biti svjesni. Dr. Džamić je dalje istaknuo značajnu ulogu koju redovni pregledi koji se provode kroz radne organizacije imaju u omogućavanju pacijenata da otkriju rak u početnim stadijima. Ovo rano otkrivanje uvelike povećava šanse za uspješan proces liječenja. Raspitujući se s liječnikom, nastojali smo identificirati primarne pokazatelje koji mogu upućivati ​​na postojanje raka mokraćnog mjehura. Početna i temeljna pojava je prisutnost krvi u mokraći. Ovo je alarmantan događaj za svakog pojedinca, jer je prizor krvi u urinu, bio on svijetli ili tamni, prilično dramatičan, često popraćen ugrušcima.

Hematurija ima svoje jedinstvene osobine, od kojih je jedna njezina bezbolnost. Sve dok nema boli, pojedinci nisu skloni biti pretjerano zabrinuti. Međutim, hematurija je nepredvidiva i iznenadna, pojavljuje se naizgled niotkuda. Može nestati jednako brzo kao što je i došlo, samo da bi se ponovno pojavilo mjesec ili dva kasnije, nastavljajući ciklus. Ovo je najmučniji aspekt. Dr. Džamić naglašava da kada pacijent primijeti krv u urinu, neophodno je potražiti savjet liječnika. Prema procjeni liječnika, na učinkovitost liječenja značajno će utjecati uvođenje inovativne imunoterapije, koja bi u Srbiji trebala biti primijenjena od svibnja ove godine, a pokazala je visoku razinu tolerancije pacijenata.