Astronaut Scott Kelly, zbog svog rekordnog boravka u svemiru, suočava se s zdravstvenim problemima nakon povratka na Zemlju, kako opisuje u svojoj knjizi “Izdržljivost”. Knjiga detaljno opisuje niz simptoma koje je iskusio nakon povratka, a iako je obimna, pruža uvid u izazove s kojima se suočavao.

Jedan od ključnih problema koji je istaknuo je mogućnost razvoja raka. Tokom boravka u svemiru, bio je izložen zračenju koje je ekvivalentno izlaganju deset rendgenskih snimaka prsnog koša dnevno. Osim toga, osjećao je natečenost zglobova do granice pucanja i primijetio je oticanje tkiva ispod nogu, što je bio nepoznat i gotovo izvanzemaljski osjećaj.

Pored toga, Scott Kelly je iskusio i osip po tijelu, osobito na leđima, listovima i vratu, područjima koja su bila u kontaktu s krevetom. Opisuje osjećaj boli u cijelom tijelu te groznicu koja ga je obuzela nakon povratka na Zemlju.

U knjizi opisuje trenutke kada se obratio supruzi, Amiki, navodeći da se osjeća jako loše i da je smrzao. Njegova supruga brine se za njega i primjećuje groznicu koja ga obuzima, dok se sama čini nezahvaćenom hladnoćom.

Sve ove pojedinosti iz knjige pružaju uvid u izazove i teškoće s kojima se astronauti suočavaju nakon dugotrajnih boravaka u svemiru, naglašavajući važnost razumijevanja posljedica takvih ekstremnih uvjeta na ljudsko zdravlje.