Nebinarna osoba i aktivista za ljudska prava Valerian Savić i ginekolog Vanja Milošević gostovali su u emisiji “Jutro” na Prvoj televiziji, a rasprava je izbila zbog jednog pitanja – da li nebinarne osobe treba da idu kod urologa ili ginekologa. Voditeljka Marija Stamenić je dodatno zapalila raspravu postavivši pitanje o se*ualnoj orijentaciji nebinarne osobe Valeriana Savića.

  • Valerian Savić je istakao da se u svom ličnom slučaju identifikuje sa “on”, “ona” ili “oni” i koristi sve ove zamenice, naglašavajući da nije bitno kako se nebinarne osobe identifikuju, već je bitno da ih tretiramo s poštovanjem i da se prilagodimo njihovim preferencijama. Objasnio je da je nebinarnost identitet koji ne spada ni u muški ni u ženski rod i da pruža apsolutnu slobodu izbora i izražavanja.

Dr. Vanja Milošević je izneo svoje stavove kao lekar, ističući da medicinska struka mora da shvati nove koncepte roda i pola, iako su se tradicionalno učili drugačije. Postavio je pitanje da li bi nebinarna osoba došla kod njega na pregled u trenucima kada se oseća kao žensko, što je izazvalo dodatnu diskusiju.

  • Valerian Savić je naglasio da se identifikuje kao osoba muškog pola i da je privilegija što se tako oseća, priznajući da ne poznaje probleme koje žene mogu imati u ginekološkom kontekstu.

Rasprava se nastavila oko toga kako medicinska struka treba da se nosi sa nebinarnim osobama i kako im pružiti odgovarajuću medicinsku negu, uz Valerianovu opasku o problemima u pružanju adekvatne nege i podrške osobama koje se identifikuju kao transrodne. Voditeljka Marija Stamenić je iznela primer Ben Afleka i Dženifer Lopez koji imaju ćerke koje se identifikuju kao nebinarne osobe, otvarajući temu o promenama u priznavanju različitih identiteta u dokumentima poput pasoša.

Valerian Savić je kroz razgovor istakao važnost borbe protiv korupcije kao načina da se pomogne osobama koje se identifikuju kao nebinarne i da se stvori društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano.

BONUS TEKST

Jedan od najvažnijih savjeta koji se može dati jeste da se usredsredite na sopstveni razvoj i lični rast. Život je neprestana avantura puna izazova, ali i prilika za učenje i napredak. Bez obzira na to kojim putem kročite, važno je da budete svesni svojih snaga, slabosti i ciljeva.

Prvo, postavite jasne i ostvarive ciljeve. Bez obzira da li se radi o kratkoročnim ili dugoročnim ciljevima, bitno je da imate viziju onoga što želite postići. Ciljevi vam daju fokus i motivaciju da radite ka ostvarenju svojih snova.

Drugo, budite otvoreni za učenje i rast. Niko nije savršen i svi imamo prostora za napredak. Prihvatite izazove kao prilike za učenje i razvoj. Budite spremni da eksperimentišete, istražujete nove ideje i izlazite iz svoje zone komfora.

Treće, negujte zdrave odnose sa drugima. Ljudi oko nas imaju veliki uticaj na naš život i sreću. Izgradite podržavajuće odnose sa porodicom, prijateljima i kolegama. Slušajte ih pažljivo, budite empatični i budite tu za njih u teškim trenucima.

Četvrto, brinite se o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Redovno vežbajte, zdravo se hranite i odmarajte se dovoljno. Takođe, negujte svoj um kroz čitanje, meditaciju ili druge aktivnosti koje vam donose unutrašnji mir i zadovoljstvo.

Konačno, budite strpljivi i uporni. Usponi i padovi su normalni u životu. Važno je da ostanete istrajni i ne odustajete od svojih ciljeva čak i kada se suočite sa preprekama. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti, jer samo tako možete ostvariti svoj puni potencijal.

Ukratko, fokusirajte se na svoj razvoj, budite otvoreni za učenje, negujte odnose, brinite se o svom zdravlju i budite istrajni u ostvarivanju svojih ciljeva. Ovaj pristup će vam pomoći da živite ispunjen i sretan život.