Doživljaj vaginalnog svraba često se opisuje kao jedna od najneugodnijih senzacija kroz koje žena može doživjeti u svom intimnom području. Ovaj neugodan osjećaj je obično prvi znak gljivične infekcije uzrokovane Candida albicans. Ovo stanje ne samo da značajno utiče na svakodnevni život žene, već ima i negativne efekte na njeno emocionalno i psihičko blagostanje

 

Zanimljivo je da svrab postaje intenzivniji tokom noći kada žena miruje. Iako može postojati više faktora koji doprinose svrabu vagine, najčešći krivci su gljivične infekcije, nošenje neodgovarajuće odjeće, loša higijenska praksa i menopauza. Tipična karakteristika gljivičnih infekcija je prisustvo intenzivnog i dosadnog svraba, uz znatnu količinu gustog, bijelog iscjetka koji iritira sluzokožu vagine. Vaginalne gljivične infekcije nastaju kada postoji neravnoteža u prirodnim bakterijama koje se nalaze u vagini.

Ova neravnoteža može biti uzrokovana raznim faktorima, kao što su trudnoća, hormonske promjene ili upotreba antibiotika ili kontracepcijskih pilula. Nošenje sintetičke ili uske odjeće može izazvati iritaciju na određenim područjima, što dovodi do svraba u vaginalnoj regiji. Osobe s osjetljivom kožom također mogu osjetiti svrab kao rezultat upotrebe jakih proizvoda za pranje rublja ili omekšivača. Redovna upotreba uložaka također može uzrokovati lokaliziranu iritaciju i svrab. Nadalje, korištenje neodgovarajućeg vaginalnog ispiranja može dovesti do svraba i iritacije.

Konačno, korištenje sapuna s visokim pH može poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u vagini, što dovodi do suhoće vaginalne sluznice. Pad nivoa estrogena koji se javlja tokom menopauze može rezultirati nedostatkom vlage u vaginalnoj sluznici. Ova suhoća može dovesti do neugodnog osjećaja svraba, slično kao što suva koža može svrbi. Trajanje svraba će varirati ovisno o tome da li je uzrokovan infekcijom ili iritacijom.