Nakon povratka iz Kine, Ivana i Dušan započeli su novo poglavlje života, nastanivši se na obroncima Rtnja u skromnoj nastambi koju su izgradili vlastitim rukama, od materijala poput slame i blata. U potrazi za jednostavnijom egzistencijom, Ivana i Dušan odlučili su užurbani gradski život zamijeniti mirnim životom u prirodi, gdje će imati samo nekoliko susjeda u neposrednoj blizini.

  • Odlučivši se za povučeni život, odlučili su kupiti parcelu zemlje smještenu duboko u srcu guste šume, daleko od vreve civilizacije. Tijekom cijele godine boravili su u skromnoj prikolici, marljivo gradeći vlastito prebivalište. Njihov najbliži pristup zalihama i namirnicama nalazi se znatno dalje, otprilike 10 kilometara od njihove lokacije u Boljevcu. Zarađivanje za život pružanjem online poduka engleskog njihov je izvor prihoda. Zadovoljni svojim izborom, često priznaju da gube pojam o danima u tjednu.

Osim toga, pridržavaju se vegetarijanske prehrane. Ivana i Dušan Bogdanov s osmijehom na licu razmišljaju o svakodnevnoj rutini buđenja, promatranja okoline i promišljanja o tome – gdje zovemo dom? Nakon četiri godine provedene u Kini, vratili su se u Srbiju i započeli novo poglavlje života, nastanivši se na obroncima Rtnja u skromnoj nastambi izgrađenoj od blata i slame. Tijekom izbijanja koronavirusa Ivana Bogdanov, farmaceutska tehničarka, i njezin suprug Dušan Bogdanov boravili su u Kini.

  • No, ograničenja na koja su naišli potaknula su njihovu odluku da se vrate u Srbiju i prihvate skromniji način života u okolici Boljevca. Dušan priča kako je koncept prihvaćanja života u skladu s prirodom ukorijenio tijekom njihovog boravka u Kini usred pandemije koronavirusa. Nagli prekid svega i zatvorenost koja se dogodila u tom razdoblju usadili su osjećaj klaustrofobije, naglašavajući oslanjanje na sustav i ograničenja nametnuta od strane vanjskih sila.

Iz te spoznaje proizašla je ideja da imaju nešto svoje. Otkrili su zemljište od jednog hektara u istočnoj Srbiji, koje su stekli i potom krenuli na put. Početna faza uključivala je pažljivo planiranje dok su tijekom ljetnih mjeseci boravili u kamperu. U prošlosti su živjeli u potpunoj divljini, lišeni osnovnih sadržaja poput vode i struje. Trenutačno im je najbliža trgovina udaljena desetak kilometara, a jedini susjedi su im dvije obližnje obitelji. Unatoč tome što je to neuobičajeno među današnjom mladeži, to ih nije obeshrabrilo da vlastitim rukama ožive svoje snove – obiteljsku kuću koja služi i kao životni i radni prostor, smješten usred ljepote prirode.

  • Odluku da svoju kuću sagrade od slame i blata donijeli su zbog brojnih prednosti koje nudi. Prema njima, ovaj je izbor i isplativ i ekološki prihvatljiv, u skladu s njihovim ciljem održivosti i prirodnog života. Slama služi kao izuzetan izolator, dok blato učinkovito zadržava toplinu. Te su kvalitete savršeno usklađene s njihovom željom da minimiziraju oslanjanje na vanjske sustave.

Izlazak iz vlastite zone udobnosti može biti izazovan, no nagrade ga čine vrijednim truda. Bez predznanja o graditeljstvu, krenuli su na put samoobrazovanja, upijajući informacije iz različitih izvora poput susjeda, knjiga i interneta. Kroz pokušaje i pogreške, sami su izvršili gotovo 80 posto zadataka, neprestano učeći i napredujući. Unatoč brojnim žrtvama koje su podnijeli kako bi postigli svoj krajnji cilj, sada priznaju da zadovoljstvo proizašlo iz njihovih postignuća nadilazi njihova početna očekivanja.

  • “Priličan je izazov izaći iz naše zone udobnosti, ali mi smo to prihvatili od samog početka i shvatili važnost prolaska kroz tu fazu. Ponekad je zapravo bolje kada nemamo sve udobnosti, jer nas to tjera da radimo više i da težimo više. Kada na kraju dođemo do faze u kojoj udobnost postoji čak iu izazovnim okolnostima, naučimo to istinski cijeniti,” dijeli u intervjuu za YouTube kanal “Vidi Vamo”.

Ta je faza za njih sada prošlost. Kad su izgradili svoj dom, oslanjali su se na kišnicu za opskrbu vodom, generatore za struju, a čak su uspjeli imati i pristup internetu – što im je oboje omogućilo da rade na daljinu u divljini. Engleski sada predaju online, a Ivana se specijalizirala i za nutricionizam i proizvodnju vitamina C. Očuvanje prirode njihov je glavni prioritet jer nastoje skladno suživjeti s njom. To je razlog zašto se svjesno trude kloniti se bilo kakvih štetnih tvari unutar svog posjeda.

  • Izgrađena od kombinacije blata i slame, njihova nastamba koristi solarnu energiju kao primarni izvor električne energije. Solarni paneli osiguravaju potrebnu energiju za uređaje u cijeloj kući, uključujući i WC školjku. Naš WC sustav temelji se na kompostiranju, korištenjem sustava kanti. Otpad se redovito odlaže na za to predviđeno mjesto gdje se razgrađuje i pretvara u humus bogat hranjivim tvarima.

To nam omogućuje da izbjegnemo korištenje septičkih jama i povezano onečišćenje. Jedino trenutno ograničenje je nepostojanje bojlera, što znači da vodu grijemo na štednjaku kao i do sada. Dodatno, sva voda koja se koristi u našem kućanstvu usmjerava se na bio filter. Voda koja se koristi za pranje posuđa i rublja, poznata kao siva voda, usmjerava se u određeno područje koje se naziva biofilter.

  • Na ovom području voda prolazi kroz kamenje i trsku, uz sadnju vodoljubivog raslinja poput vrba koje služe za pročišćavanje vode. Dušan ističe njihovu predanost korištenju ekološki prihvatljivih sapuna i deterdženata. Nadalje, u budućnosti planiraju izgraditi staklenik ispred kuće, s ciljem dodatnog povećanja energetske učinkovitosti. Ivana zaključuje: “Svaki dan kad se probudim i pogledam okolinu, ne mogu a da se ne zapitam gdje točno živimo. Sasvim je uobičajeno da izgubim pojam koji je dan.