Stoja Novaković, poznata folk pevačica, prošla je kroz mnoge teške trenutke u životu, ali je svaki izazov savladala sa neverovatnom hrabrošću i snagom. Njena inspirativna priča počinje tragedijom koja se dogodila kada je imala samo 19 godina. Njen prvi suprug je tragično stradao u saobraćajnoj nesreći posle tri godine srećnog braka. Ova tragedija nije samo značila gubitak voljenog supruga već je i Stoju i njihovog trogodišnjeg sina Milana ostavila bez doma, jer je porodica njenog muža odmah posle sahrane izbacila iz kuće.

Stoja je za Telegraf ispričala: “Nakon tri godine srećnog braka, moj suprug je stradao u saobraćajnoj nezgodi. Odmah nakon sahrane, njegova porodica je izbacila mene i našeg trogodišnjeg sina iz kuće. Držala sam Milana za ruku, vrištala i plakala dok smo hodali ulicom. Nisu me voleli jer sam bila siromašna.”

  • Uprkos blizini roditeljske kuće, Stoja se iz ponosa i tvrdoglavosti nije želela vratiti roditeljima. Njen otac joj je pre udaje jasno stavio do znanja da, jednom kada napusti porodični dom, povratka nema. Zato je utočište našla kod starije prijateljice, gde je ostala šest meseci dok se nije finansijski stabilizovala. Tokom tog perioda, pozajmljivala je garderobu od drugarica i trudila se da svom sinu bude i otac i majka.

“Otišla sam sa detetom kod prijateljice i ostala šest meseci, sve dok se finansijski nisam stabilizovala. Trudila sam se da Milanu budem i otac i majka. Moja majka Katica borila se s mojim ocem i pretila mu razvodom jer nije mogla da gleda kako se mučim i patim. Govorila mu je da će se razvesti od njega ako mi ne pomognu. Otac je hteo da me očvrsne i ojača, i to sam shvatila tek kasnije. Da sam se tada vratila kući, nikada ne bih uspela”, rekla je Stoja.

Njeno detinjstvo u selu Perlez bilo je ispunjeno teškim uslovima, ali i ljubavlju. Sa bratom Živkom je odrastala u skromnoj porodici, ali je od oca, talentovanog pevača sevdalinki, nasledila ljubav prema muzici. Već u osnovnoj školi, njen pevački talenat je došao do izražaja.

Nakon završetka osnovne škole, Stoja je upisala srednju trgovačku školu u Zrenjaninu, ali je na trećoj godini odlučila da se uda za muškarca iz bogate zemljoradničke porodice. Njihov brak je bio srećan i brzo je postala majka, ali je iznenadna smrt supruga sve promenila.

  • Stoja je odlučila da se preseli u Beograd, gde je započela karijeru pevačice u lokalnoj kafani. Njena hrabrost i upornost su se isplatile, jer je njen talenat ubrzo prepoznat. Iako nije odmah imala mnogo scenske garderobe, pozajmljivala je cipele od prijateljice za prvi nastup. Kada su je Popović i Peja najavili u ‘Grandovoj’ emisiji, to je bio prelomni trenutak u njenoj karijeri.

“Nisam odmah imala mnogo scenske garderobe, pa sam pozajmila cipele od prijateljice za prvi nastup. Popović i Peja su me najavili u ‘Grandovoj’ emisiji, i tada sam sebi rekla: ‘Sada imaš priliku da pokažeš sve ili ništa.’ Nastup je izazvao veliki bum kod publike, i svi su mi govorili da sam pravo čudo”, prisetila se Stoja.

  • Nakon prvog albuma “Kako je meni sada” iz 1998. godine, njen uspeh je vrtoglavo rastao. Potpisala je ugovor sa “Grand produkcijom” i objavila album “Ćiki, ćiki”, što je označilo prekretnicu u njenoj karijeri. Pored profesionalnog uspeha, Stoja je našla ljubav sa sadašnjim suprugom, arhitektom Igorom Jovanovićem.

“Upoznali smo se sasvim slučajno. Nakon što smo postali prijatelji, Igor mi je ponudio finansijsku pomoć tokom emotivne krize koju sam prolazila. Njegova podrška bila je ključna, i tako smo započeli vezu koja traje do danas”, ispričala je ona.

Stoja je na estradi već 25 godina i kaže da će, kada se povuče sa scene, živeti mirnim životom okružena cvećem i životinjama. Njen životni put, pun izazova i nedaća, pokazuje njenu neverovatnu snagu, hrabrost i izdržljivost, koja je inspiracija mnogima.