Da bismo dublje sagledali ovaj koncept, obraćamo se mudrosti protojereja-stavrofora profesora doktora Vladimira Stupara, čija stručnost rasvjetljava ovu materiju. Prema njegovom razjašnjenju, sama energija duše nije u stanju da uspostavi bilo kakav oblik kontakta ili veze u ovom eteričnom stanju. Ovo shvatanje je ukorenjeno u pravoslavnim tradicijama i učenjima, posebno u vezi sa putanjom duše unutar početnog perioda od 40 dana nakon smrti.

Značajna ličnost u tom pogledu je sveti Makarije Aleksandrijski, koji je istakao duboki značaj klanjanja molitve trećeg dana nakon smrti pojedinca.  S jedne strane, može doživjeti nevjerovatnu veličanstvenost Carstva nebeskog i svjedočiti slavnom prisustvu Boga na Njegovom prijestolju. S druge strane, ako pojedinac nije ispunio svoju božansku svrhu ljubavi i sjedinjenja s Bogom, njegova duša je osuđena na mjesto potpune tame i beznađa.

U ovom užasnom prebivalištu, oni koji nisu uspjeli bivaju podvrgnuti mukama, gdje je njihova patnja toliko intenzivna da kukaju i škrguću zubima od tjeskobe. Nadalje, profesor je rasvijetlio đavolje podmukle pokušaje da porobi čovječanstvo. Međutim, on je također naglasio utješnu činjenicu da nas Božja milost štiti od zastrašujućeg prizora ovih zlonamjernih demona. Stvorenja su opisana kao toliko odvratna i zastrašujuća da bi čak i običan susret s njima mogao dovesti do strašne smrti. Tokom predavanja profesora Stupara bilo je riječi o intrigantnom konceptu carinika.

Ova nebeska bića su slična božanskim carinicima, odgovornim za procjenu stanja duše osobe. Pokušaj opisati stanje svoje duše je težak zadatak, jer je izazov pronaći adekvatan zemaljski jezik koji može obuhvatiti suštinu uspona duše prema Božjem prijestolju. Profesor je naglasio ogromnu poteškoću u verbalizaciji ovog iskustva.