Bilo je brojnih slučajeva u kojima su posetioci italijanskih restorana ostali da se osećaju nezadovoljno nakon svog iskustva u restoranu. Kada gost zatraži da obrok podijele dvije ili tri osobe, potrebno je korištenje dodatnog posuđa, pribora za jelo, salvete i vremena osoblja, što sve doprinosi povećanju cijene menija.

Ovo objašnjenje dao je vlasnik restorana, koji je naglasio da se ovi dodatni troškovi ogledaju u konačnom računu. Izvještaji talijanskih medija pokazuju da je regija Ligurija u sjevernoj Italiji poznata po tome što je jedna od najskupljih turističkih destinacija, s cijenama koje stalno rastu od La Spezije do Alasija. U Hrvatskoj je situacija jednako obeshrabrujuća, što je istaknula mlada turistkinja Teona iz New Yorka. Teona, poznata po svojoj stručnosti u modi, ljepoti i putovanjima, nedavno je izašla na popularne društvene mreže poput TikToka i Instagrama kako bi izrazila potpuni šok u vezi s incidentom u jednom restoranu na Hvaru. Incident o kojem je riječ uključivao je zapanjujući račun od nevjerovatnih 402,42 eura.

Unatoč previsokim troškovima, pokrovitelj nije mogao a da ne pohvali kvalitetu hrane, ocijenivši je odličnom. Naduvani račun je rezultat konobarovog uvjerljivog prijedloga predjela i glavnog jela, na što je gost na kraju pristao. Osim toga, konobar je otišao dalje raspitujući se o stepenu gladi mušterije, koja u ovom slučaju nije bila posebno halapljiva. Razočarani pojedinac iz New Yorka razmišljao je o potencijalnim troškovima svog računa da su odlučili da se odreknu još više obroka tokom svog boravka.

Ista osoba je pohvalila i opcije smještaja na Hvaru i samom otoku koji je također dao korisne prijedloge. “Grad apsolutno oduzima dah, a Jadransko more ima primamljivu plavu boju.” Osim Hvara, pojedinac je posjetio i šarmantne destinacije Korčulu i Dubrovnik.