Islamski svijet je poznat po svojoj bogatoj raznolikosti običaja i vjerskih praksi, a jedna od najznačajnijih je dugogodišnja tradicija nošenja burki. Što se tiče izbora žene da nosi burku ili nikab, ključno je naglasiti da na ovu odluku trebaju utjecati isključivo njene lične težnje i nepokolebljiva odanost Allahu. Unutar islamskih nacija postoji dobro definiran kodeks odijevanja koji nalaže ženama da pokriju ne samo kosu već i cijelo tijelo, a često i cijelo lice.

 

Međutim, ključno je napomenuti da Kur’an ne nalaže izričito ženama da nose burku ili određenu vrstu pokrivala za glavu. Koje se vrste odjeće obično nose ispod burke ili hidžaba? Jeste li imali priliku pogledati film “Seks i grad” u kojem glavni likovi kreću na putovanje u Dubai i susreću se s brojnim scenama smještenim u gradu? Jedna posebna scena privlači pažnju Keri, Samanthe, Charlotte i Mirande dok nailaze na iznenađujuće otkriće.

 

Otkrivaju da su žene koje nose burke u Dubaiju zapravo obučene u vrhunsku modnu odjeću koju su izradili prestižni dizajneri. Međutim, ključno je priznati da ovaj prikaz u filmu malo odstupa od stvarnosti. Međutim, kad god izađe van, bez obzira da li se odluči za haljinu ili ležernu odjeću poput farmerki i majice, svjesno se obavija burkom. Drugi učesnik na forumu je priznao da u odsustvu muškaraca žena ima slobodu da se oblači prema sopstvenim željama.

 

Međutim, u prisustvu drugih, ona se pridržava kulturnih normi oblačeći hidžab, burku ili drugu tradicionalnu muslimansku odjeću. Ključno je priznati da ovaj izbor nije univerzalno prihvaćen od strane svih muslimanki, jer se nošenje hidžaba naširoko doživljava kao obavezna praksa za žene svih uzrasta. Oni koji se odluče da nose burku često to čine kao sredstvo za jačanje svoje duhovne veze sa Allahom.