Žarko Laušević je 15. novembra preminuo u 64. godini usljed kratke, ali teške bolesti. Njegove posljednje riječi bile su duboko tužne. Sahrana i kremacija Žarka Lauševića počet će u 14 sati. na Novom groblju u Beogradu, potvrdila je Tanjugu njegova supruga Anita Laušević u ime njihove porodice.

 

 

Jedan od najpoznatijih glumaca Jugoslavije i Srbije u drugoj polovini 1980-i .Tokom svoje karijere odigrao je brojne uloge koje su postale legendarne u istoriji domaće kinematografije. Na sceni matičnog JDP-a debitovao je 1981. godine u predstavi “Raskršće”. Nastupio je u brojnim predstavama na ovoj sceni, uključujući nezaboravne predstave u “Hrvatskom Faustu”, “Mukama po Živojinu”, “Kolubarskoj bici”, “Baalu”, “Valjevskoj bolnici”, “Pozorišnim iluzijama”, “Lažni car”, “Šćepan Mal” i mnogi drugi. Tokom svoje karijere, krasio je brojne scene u Beogradu i širom Jugoslavije, plenivši publiku svojim nastupima u raznim predstavama. Neke od predstava u kojima je igrao su “Gorski vijenac”, “Romeo i Julija”, “Originalni falsifikat”, “Devojčica”, “Mačak na usijanom limenom krovu”, “Čekajući Godoa”, “Sveti Sava”, i “Kanjoš Macedonović”.

 

 

 

 

 

Osim doprinosa pozorištu, značajno je utjecao i na platnu. Dobitnik je Zlatne arene u Puli i Nagrade Car Konstantin u Nišu za ulogu u filmu „Oficir sa ružom“. Dobio je još dva priznanja od Cara Konstantina na festivalu u Nišu, za uloge u „Bilo je na današnji dan“ i „Oktoberfestu“. Pored toga, dobio je i najprestižniju nagradu festivala, Naisa Grand Prix, za rad u “Bolju od bekstva” i “Smrdljivoj bajci”. Osim glumačkog umijeća, pokazao je i izuzetno književno umijeće i napisao četiri knjige: “Godina prođe, dan nikad”, “Druga knjiga”, “Sve prolazi, čak i za život” i “Padre, idiote”. Javnost je pokazala veliko interesovanje za ove radove jer su to bili iskreni i bezrezervni prikazi ličnog života glumca. Njegovi čitaoci su dobili uvid u probleme koji su ga mučili godinama i postali su vatreni obožavatelji njegove umjetnosti.