Kobnog petka dogodila se tragedija i u Novom Sadu i u Bačkoj Palanci, u kojoj su poginule dve osobe, mladić i odrasli muškarac, koji su tragično podlegli strujnim udarima nakon jakog nevremena. Ovi razorni incidenti potresli su srpsku zajednicu, što je izazvalo hitnu potrebu da se pozabave i sprovedu odgovarajuće mere tokom i nakon nepovoljnih vremenskih uslova. Tomislav Mićović, stručni elektrotehničar, opširno je objasnio mjere opreza koje je potrebno poduzeti kako bi se spriječile eventualne buduće tragedije.

U slučajevima lošeg vremena, česta je pojava da oprema za napajanje pokvari i postane neispravna. Ova opasnost postaje još izraženija kada je tlo natopljeno vodom ili prekriveno vlažnom travom, jer stvara optimalno okruženje za pojavu fenomena poznatog kao naponski lijevak. Jednostavnije rečeno, to znači da se područje oko palog visokonaponskog provodnika naelektrizira, što svakoga u blizini dovodi u opasnost od teških ozljeda ili čak smrti, kako je objasnio Mićović.

Uz prethodno spomenutu preporuku izbjegavanja kontakta sa kablovima, ključno je pažljivo planirati i izvršiti sigurno povlačenje iz opasnog područja. Kada visokonaponski provodnik postane ugrožen i kolapsira, napon se postepeno smanjuje kako se udaljavamo od pogođenog mjesta.

Međutim, važno je napomenuti da ako pojedinac napravi korak u suprotnom smjeru, postoji potencijal da napon koraka dostigne nivo na kojem se stvara nesrazmjer napona između njihovih nogu, čime se pokreće protok električne struje kroz njihove noge dok su u pokretu. Za rješavanje ovog problema, Mićović predlaže rješenje gdje bi pojedinci skočili jednom nogom i krenuli dalje od opasne blizine. Prema njegovom objašnjenju, period padavina se smatra najopasnijim vremenom zbog povećane električne provodljivosti tla uzrokovane prisustvom vlage. Mićović tvrdi da na ovim prostorima nisu rijetke pojave nesreća uzrokovanih udarima groma i električnim pražnjenjem.