Soda bikarbona doista je nesvakidašnje čudo koje nadilazi granice kuhinje. Dr Vojislav Perišić, ugledni stručnjak za gastroenterologiju, gorljivo je govorio o brojnim prednostima sode bikarbone, osporavajući uvriježena uvjerenja i naglašavajući njenu nezamjenjivost u srpskim domaćinstvima. Ova izvanredna tvar ne samo da posjeduje izvanredna ljekovita svojstva, već služi i kao iznimno učinkovito sredstvo za čišćenje.

Liječnici naglašavaju važnost natrijevog bikarbonata, poznatijeg kao soda bikarbona, jer je to temeljni element koji se prirodno nalazi u našem tijelu. Praćenje razine bikarbonata u tijelu je ključno. U kritičnim situacijama kada je pacijent primljen, početna procjena uključuje utvrđivanje ima li pacijent acidozu, što podrazumijeva procjenu razine bikarbonata. Dr. Vojislav Perišić, renomirani stručnjak za gastroenterologiju, nedavno se pozabavio dugogodišnjim pitanjem razlike između obične sode bikarbone i njezine skuplje medicinske alternative. Dr Perišić je opsežnom analizom rasvijetlio bezbroj dobrobiti sode bikarbone, učinkovito razbijajući razne zablude oko ove neizostavne kućne namirnice u Srbiji. Ne samo da posjeduje vrijedna ljekovita svojstva, već je također pokazao izvanrednu učinkovitost kao sredstvo za čišćenje.

Medicinski stručnjaci naglašavaju da je soda bikarbona, poznata i kao natrijev bikarbonat, sastavni element našeg tijela. Pažljivo praćenje razine bikarbonata od iznimne je važnosti. Kada se suočimo s kritičnim scenarijem, kao što je prijem teško bolesnog pacijenta, prvi postupak uključuje određivanje doživljava li pojedinac acidozu putem mjerenja razine bikarbonata. Dugotrajno pitanje o nesrazmjeru između obične sode bikarbone i njezinog skupljeg medicinskog dvojnika učinkovito je razriješio renomirani gastroenterološki stručnjak. Osim toga, stručnjak je snažno naglasio da ova supstanca nema nikakva ljekovita svojstva u odnosu na rak.

Nema sumnje da soda bikarbona ne posjeduje nikakva svojstva u borbi protiv raka. Iako ublažava probavne tegobe, čak mu i profesor Perišić priznaje učinkovitost u borbi protiv žgaravice. Međutim, postoji kvaka. Ovaj lijek, koji uključuje kombiniranje sode bikarbone s vodom, pruža samo privremeno olakšanje koje traje samo trideset minuta prije nego što se temeljni problemi ponovno pojave. On smatra da je upravo ovaj tretman vrlo učinkovit u borbi protiv kandide, osobito kada je infekcija koncentrirana u vaginalnom području. Za suzbijanje gljivica profesorica predlaže rješenje da se 7 g sode otopi u 1 dl vode za ispiranje rodnice. Gljive ne mogu podnijeti alkalna svojstva sode, a naš probavni sustav prirodno održava alkalni pH, a soda pomaže u očuvanju. Ipak, profesor ističe da prednosti ne proizlaze samo iz gaziranih sokova, već i iz uravnotežene prehrane. Važno je spomenuti da mnogi pojedinci pribjegavaju korištenju sode bikarbone za ispiranje grla i usana, osobito kada imaju bolno grlo. Međutim, učinkovitost ovog tradicionalnog “lijeka” ostaje neizvjesna.

Gastroenterolozi su otkrili da prisutnost bakterija u usnoj šupljini može dovesti do fermentacije i razvoja kandide zbog niskog pH. Ipak, korištenje sode bikarbone kao tekućine za ispiranje usta može podići pH vrijednost iznad 7,45, učinkovito iskorijenjujući kandidu. Gastroenterolog se slaže da se ovaj pristup pokazao korisnim. Profesor dr. sc. Perišić zaključio je svoje izlaganje ističući važnost primjene otopine sode bikarbone za učinkovito čišćenje voća i povrća, ističući njezinu poželjnost. Nema sumnje da se pesticidi sastoje od masnih tvari. Korištenjem ovog rješenja imamo mogućnost iskorijeniti sve nečistoće, kemijske elemente i ostatke ulja. Stoga je nedvosmislen odgovor definitivno da.