Dolaskom toplijeg vremena trbušne viroze, odnosno gastroenteritisi, sve su prisutniji. Kako temperature rastu iznad 20 stupnjeva, tako raste i učestalost ovih virusa. Gastroenteritis karakterizira upala gastrointestinalnog trakta, koja često dovodi do simptoma poput proljeva i povraćanja. U Gradskom zavodu za javno zdravstvo Beograda očekuju porast broja oboljelih od želučanih tegoba, a posebno su ugrožene određene populacije, uključujući djecu, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Problemi sa želucem često se pripisuju prisutnosti adenovirusa. Ovaj virus ima sposobnost invazije na dišni sustav, što rezultira simptomima poput kihanja i blage vrućice do 38 stupnjeva. Međutim, također može ciljati na probavni trakt, uzrokujući nelagodu kao što su mučnina, proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu i opći osjećaj lošeg zdravlja. Prema riječima liječnice Biserke Obradović, potražiti liječničku pomoć ključno je ako ovi simptomi traju dulje od 4 dana ili ako imate dugotrajnu visoku temperaturu praćenu povraćanjem.

Određene demografske skupine, poput djece, starijih osoba, osoba s kroničnim bolestima i onih s kompromitiranim imunološkim sustavom, posebno su ranjive. Kako bi se spriječila dehidracija, savjetuje se pridržavanje određenog režima prehrane koji podrazumijeva unos male količine vode u redovitim razmacima od 10 do 15 minuta. Ključno je izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, au prehranu uključiti kuhani krumpir, kuhanu rižu, banane i pečeni kruh. Preporučljivo je suzdržati se od konzumiranja masne i začinjene hrane.

Za prevenciju trbušne viroze dr. Obradović ističe važnost jačanja imunološkog sustava. Predlaže unos vitamina B i C, cinka, svježeg voća, bavljenje tjelesnom aktivnošću, suzdržavanje od pušenja, ograničavanje unosa energetskih pića te konzumaciju najviše dvije do tri šalice kave dnevno. Nadalje, naglašava učinkovitost nošenja maski kao sredstva zaštite od prijenosa virusa.