Prof. dr Radmila Ješić Vukićević, stručnjakinja iz oblasti gastroenterologije i hepatologije, istakla je značajnu temu masne jetre, koja je postala sve učestaliji zdravstveni problem današnjice. Steatoza, odnosno nakupljanje masnoća u jetri, predstavlja dijagnozu koju je doktorka detaljno pojasnila.DOKTORKA RADMILA OTKILA KOJE SU NAJBOLJE NAMIRNICE ZA MASNU JETRU: Ono što je rekla o SURUTKI, mnoge će ŠOKIRATI
Prema njenim rečima, masna jetra je stanje koje se može javiti i kod mlađih osoba, pa čak i kod dece, ali je uobičajenije u starijem životnom dobu, oko 40. ili 50. godine. Bitno je napomenuti da ova bolest često može proći neprimećeno u početnim fazama, čak i kod dece, te je važno preduzeti odgovarajuće mere lečenja. To podrazumeva prestanak konzumiranja alkohola, ukoliko je to deo problema, kao i promenu životnog stila, uključujući smanjenje telesne težine i povećanje fizičke aktivnosti. Lečenje masne jetre svodi se na eliminaciju uzroka koji su doveli do ove pojave. Takođe, preporučuje se unos određenih suplemenata, poput vitamina E i C, koji mogu pomoći u regeneraciji jetre i pružiti antioksidativnu podršku.
Doktorka Vukićević ističe da preporuke Svetske zdravstvene organizacije naglašavaju važnost ishrane kao ključnog faktora u lečenju masne jetre. Posebno se ističe mediteranska ishrana, koja podrazumeva izbegavanje masnih proizvoda, prženih i pohovanih jela, te se naglasak stavlja na povrće, mahunarke i integralne žitarice. Važno je napomenuti da je biljna ishrana, uz smanjen unos masnoća i kalorija, ključna u očuvanju zdravlja jetre. Dok su jaja, zbog sadržaja holesterola, preporučuje se izbegavati, posebno kod osoba koje imaju probleme sa žučnom kesicom.
Ovim savetima i pristupom, doktorka Ješić Vukićević pruža dragocenu podršku u prevenciji i lečenju masne jetre, naglašavajući značaj zdrave ishrane i promene životnih navika.

BONUS TEKST

U današnje vreme, sve veći naglasak se stavlja na zdrav način života i brigu o sopstvenom telu. Jedan od ključnih aspekata zdravlja jeste ishrana, koja ima direktan uticaj na naše fizičko i mentalno blagostanje. U tom kontekstu, sve više ljudi prepoznaje važnost uvođenja prirodnih namirnica u svoju ishranu, a med i pčelinji proizvodi postaju sve popularniji zbog svojih blagotvornih svojstava.

Med, kao prirodni proizvod pčela, nije samo sladak dodatak u ishrani već i riznica hranljivih materija. Bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima koji jačaju imuni sistem, pomažući organizmu da se odbrani od bolesti i infekcija. Pored toga, med ima i antibakterijska svojstva, što ga čini efikasnim prirodnim lekom za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja.

Jednako važan pčelinji proizvod je i pčelinji vosak. Ovaj prirodni materijal, koji pčele koriste za izgradnju saća, takođe ima široku primenu u različitim sferama života. U kozmetici, pčelinji vosak se koristi za izradu balzama za usne, losiona za kožu i prirodnih krema. Zahvaljujući svojim hidratantnim i zaštitnim svojstvima, pčelinji vosak štiti kožu od isušivanja i spoljnih štetnih uticaja, čineći je mekom i glatkom.

Osim toga, pčelinji vosak ima i terapeutske primene. On se koristi u aromaterapiji, gde njegov blagi miris i lepljiva tekstura doprinose opuštanju tela i uma. Takođe, pčelinji vosak se može koristiti za izradu sveća, koje, osim što stvaraju prijatnu atmosferu, mogu imati i blagotvoran uticaj na raspoloženje i čišćenje vazduha.

U današnjem svetu gde su prirodni proizvodi sve više cenjeni, med i pčelinji vosak se ističu svojim raznovrsnim koristima. Njihova prirodna svojstva čine ih nezamenljivim delom zdravog načina života i pružajući nam jednostavne, ali efikasne alate za očuvanje zdravlja i blagostanja.