Danas je dan Velikih (zimskih) zadušnica u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, posvećen upokojenima, kada vernici treba da se upute na službu u crkvu, obiđu grobove svojih voljenih, uredite ih, okitite cvećem, prelijete vinom i zapale sveće. Ukoliko nije izvodljivo posetiti grob pokojnika, vernicima se služi pomen u crkvi. Prema verovanju Crkve, na Zadušnice se molimo u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, te činimo i milostinju.
Tokom Zadušnica u crkvi se čitaju reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.”
Da li su naše molitve za preminule neophodne? Jesu, predstavljaju veoma važno dobročinstvo za njih. Nakon smrti, postoji dve večnosti: ili večno blaženstvo pravednika, ili večno mučenje grešnika. Svi mi zgrešimo u životu. Neki umiru bez mogućnosti da se iskreno pokaju za svoje grehe. Molitva za upokojene ima poseban značaj u pravoslavnoj veri.
Molimo te, Gospode, za očeve i braću naše, koji su zaspali u nadi vaskrsenja u večni život, i za sve upokojene u pobožnosti i veri. Oprosti im sve grehe, svesne i nesvesne, rečima, delima ili mislima. Neka uđu u mesta svetlosti, svežine i odmora, gde nema boli, žalosti i jadikovanja, gde lice Tvoje veseli sve svete. Daj im deo u Carstvu Tvome i u večnim blagodatima. Tebi, Hriste, Bože naš, pripada slava sa Tvojim bespočetnim Ocem i Presvetim, Blagim, i Životvornim Duhom, sada i zauvek, u vekove vekova. Amen.

BONUS TEKST

Pčelinji vosak je dragoceni proizvod pčela koji se, iako inertan kada se konzumira, ističe mnogim korisnim svojstvima za telo i kožu. Nastaje iz žlezda u stomaku pčela, u procesu koji podrazumeva pažljivu obradu i mešanje sa pčelinjom pljuvačkom i enzimima, pre nego što se koristi za izgradnju saća i za skladištenje meda.

Za zdravlje kože i tela, pčelinji vosak predstavlja jedinstvenu supstancu koja donosi mnoge prednosti. Njegova ne-alergena svojstva pružaju zaštitu od alergija iz vazduha, dok blaga antiinflamatorna i antioksidativna svojstva mogu imati pozitivan efekat na organizam.

Lokalno, pčelinji vosak se može koristiti za hidrataciju kože, posebno kao balzam za usne ili za tretman manjih opekotina i iritacija. U kombinaciji sa drugim prirodnim proizvodima poput meda i maslinovog ulja, pčelinji vosak postaje sastavni deo losiona i melema koji mogu pomoći u lečenju ekcema i psorijaze.

Njegova antibakterijska svojstva su takođe primećena, što ukazuje na potencijalno korisnu ulogu u lečenju infekcija kože. Studije su pokazale da kombinacija meda i pčelinjeg voska inhibira rast bakterija i gljivica, što može doprineti efikasnosti u tretmanu kožnih oboljenja.

Istraživanje iz 2005. godine sugeriše da smeša meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska može imati blaga antibakterijska svojstva, čineći je korisnom za tretiranje bakterijskih infekcija kože.

Pored toga, pčelinji vosak se koristi u prehrambenoj industriji za pakovanje i čuvanje hrane, pružajući dodatnu zaštitu od kiseline i održavajući namirnice svežim i zdravim za konzumaciju. Iako se ne konzumira direktno, njegova uloga u očuvanju hrane donosi indirektne koristi za ljudsko telo.

Ukupno posmatrano, pčelinji vosak predstavlja dragocen prirodni resurs sa širokim spektrom primena, donoseći mnoge koristi za zdravlje i dobrobit tela i kože.