U današnje savremeno doba postoje brojni vanjski elementi koji imaju značajan utjecaj na naše cjelokupno zdrvlje, a kao rezultat toga, mnogi od nas se zajednički trude živjeti zdravijim stilom života, osobito tijekom početka hladnijeg vremena i kada virusi postanu rašireniji. Dr. Veroslava Stanković za Prvu TV donosi vrijedna saznanja o tome kako ojačati imunološki sustav.

 

 

 

Ona preporučuje da je, umjesto oslanjanja na dodatke prehrani, najbolje uključiti sirovu hranu, poput povrća i voća, u našu prehranu. Dr. Stanković objašnjava kako je za što veću apsorpciju vitamina i minerala važno voće i povrće konzumirati u izvornom obliku. Voće je najbolje konzumirati sirovo, dok se povrće može blanširati. Određeni vitamini, poput vitamina C, osjetljivi su na visoke temperature i mogu se uništiti kada su izloženi temperaturama iznad 60 stupnjeva Celzijusa. Stoga se preporučuje jesti crvenu papriku i svježi kupus sirove kako bi se očuvao sadržaj vitamina. Mandarine i kivi izvrstan su izvor vitamina C. Dr. Veroslava Stanković upozorava da fruktoza iz voća može biti štetna ako se konzumira prekomjerno.

 

 

 

“Količinu unosa treba ograničiti na raspon od 200 do 300 grama, ovisno o fizičkoj kondiciji i metaboličkom stanju pojedinca. U slučaju poremećaja ravnoteže glukoze preporuča se voditi računa o voću koje ima visok glikemijski indeks, npr. poput banana, te ih izbjegavajte Liječnik je upozorio na sve popularnije voćne frapee. On primjećuje da se smoothieji brzo apsorbiraju u tijelu i ne potiču pravilan rad crijeva. Osim toga, smoothiejima nedostaje dijetalnih vlakana koja su ključna za održavanje dobrih bakterija u crijevima. To je posebno važno u zimskim mjesecima kada ove korisne bakterije jačaju imunitet i zaštitu dišnog sustava.