Svake godine u Srbiji se otkrije oko 700 novih slučajeva melanoma. Incidencija ove bolesti raste za 15 do 20 posto svakih pet godina. Statistike Udruženja obolelih od melanoma pokazuju da je Srbija na drugom mestu po stopi mortaliteta od ove vrste raka u Evropi, iza Mađarske. Ako se otkrije u ranoj fazi, dotični rak može se izliječiti jednostavnom operacijom koja traje samo 15 minuta.

 

 

 

 

Ova operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Međutim, situacija je složenija ako se rak ne otkrije u kasnijoj fazi. Šanse za oporavak su manje izvjesne, a potrebno liječenje je složenije. Dr Milica Rajović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije koja radi na Vojnomedicinskoj akademiji. Ona sugerira da je važno razumjeti kako prepoznati melanom i da li bilo kakve promjene u boji, obliku ili veličini mladeža treba da izazovu upozorenje da potražite medicinsku pomoć.

 

 

 

Koža je usamljeni organ koji se može promatrati golim okom, iako pojedinac ne može samostalno pregledati određene dijelove tijela, kao što su leđa, gluteusi, glava, dlakavi dijelovi i stražnji dio vrata. Stoga pacijenti često izjavljuju: “Nisam imao pojma da imam takav mladež jer ga nikad nisam vidio, ali rođak, maser, kozmetičar, frizer ili druga osoba jeste.” Svaka promjena u veličini, obliku, boji ili iznenadnom izgledu kože zahtijeva pregled od strane dermatologa koji koristi dermoskop, uređaj koji omogućava mnogo preciznija opažanja od kliničkog pregleda. Naše istraživanje je pokazalo da se melanom češće nalazi kod muškaraca, točnije na torzu, dok su žene sklonije razvoju na donjim ekstremitetima. Nažalost, čini se da opća populacija ne obraća dovoljno pažnje na promjene na svojoj koži. Kao rješenje predlažemo da centri primarne zdravstvene zaštite upoznaju pacijente sa rizikom od malignih promjena na koži i savjetuju im redovne godišnje preglede kože.

 

 

 

Naš cilj je njegovati medicinsku kulturu koja daje prioritet pregledima kože, koje treba raditi jednom godišnje. Da bi se to postiglo, postoje škole melanoma i Udruženje oboljelih od melanoma, koje neumorno rade na edukaciji i informiranju javnosti. Primarni faktor rizika za nastanak melanoma je izlaganje UV zračenju, bilo zbog sunčanja bez zaštitnih mjera ili korištenja solarija. Osim toga, opekotine od sunca zadobivene u djetinjstvu mogu povećati rizik od melanoma kasnije u životu. Značajnu ulogu igra i naslijeđe, pa potomstvo oboljelih od melanoma treba redovno pregledavati i što je više moguće štititi od sunca.