Uticaj ishrane na našu jetru je tema koja je istovremeno fascinantna i važna za razumevanje. Dok je želudac općenito poznat kao prvi organ koji reagira na hranu, jetra igra vrlo složenu ulogu u odgovoru našeg tijela na ono što konzumiramo. Nažalost, postoje brojni faktori koji mogu poremetiti funkcionisanje naše jetre, uključujući neadekvatnu ishranu i nezdrav način života.

Jedno specifično stanje koje oslikava ovo je bolest jetre uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola, što ometa sposobnost jetre da pravilno metabolizira alkohol. Osim toga, loša prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti mogu dovesti do razvoja nealkoholne bolesti masne jetre (NAFLD). Nedavno je renomirani nutricionista Predrag Nenadić u prosvetljujućem intervjuu progovorio o uzrocima i ponudio nutritivne preporuke za suzbijanje masne jetre. Međutim, kako stanje napreduje i postaje sve teže, nosi potencijalni rizik od transformacije u cirozu, vrlo ozbiljno stanje sa značajnom stopom smrtnosti koja se uočava širom svijeta.

Primarni uzrok masne jetre je pretilost, ali se javlja i kod osoba sa dijabetesom, alkoholičara, narkomana, oboljelih od hepatitisa C ili sličnih virusa te osoba s pretjeranim rastom bakterija u crijevima. Štaviše, prekomjerna konzumacija kafe i šećera također može doprinijeti razvoju masne jetre, objašnjava dr. Unexpected. Važno je prepoznati značaj ovih simptoma i poduzeti odgovarajuće mjere za rješavanje osnovnih uzroka masne jetre. Usvajanjem zdravih prehrambenih navika, smanjenjem izloženosti štetnim pesticidima i umjerenom konzumacijom alkohola, pojedinci mogu raditi na prevenciji ili preokretanju ovog stanja.

Ove akcije dovode do nakupljanja masti u jetri, koja služi kao zaštitna mjera. Jedna od najoptimalnijih metoda za liječenje masne jetre je provođenje dobro zaokružene i uravnotežene prehrane. To podrazumijeva konzumiranje velike količine vlakana, izbjegavanje pržene hrane i trans masti, uključivanje orašastih plodova i lana u svoje obroke i osiguravanje obilja svježeg voća i povrća.