U posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnog porasta u prepoznavanju važnosti hranljive i uravnotežene prehrane. Dr Emir Solaković, ugledni kardiovaskularni hirurg, izazvao je veliku pažnju svojim iskrenim i direktnim izjavama o neophodnosti vođenja zdravog načina života.

Često se obraćajući različitim publikama, on baca svjetlo na preovlađujuće greške koje pojedinci čine i duboke posljedice koje one mogu imati na njihovo cjelokupno zdravlje i prosperitet. U nedavnom pojavljivanju na popularnom Hayat TV programu, doktor je pružio sveobuhvatnu analizu optimalnih opcija doručka posebno prilagođenih muškarcima i ženama. Doktor je pružio detaljan uvid u njegovu dnevnu rutinu, otkrivajući da je njegovo uobičajeno vrijeme buđenja 6:30 ujutro.

Štaviše, samouvjereno je tvrdio da mu je samo šest sati sna dovoljno da podmladi tijelo i um. U stvari, on je naglasio da bi prekoračenje ovog optimalnog trajanja potencijalno moglo dovesti do raznih poteškoća, jer je neuobičajeno da pojedinci moraju spavati duže od šest sati. Fascinantno je objasnio kako ljudsko tijelo posjeduje prirodnu sklonost da se probudi nakon otprilike šest do sedam sati odmora, pod pretpostavkom da pravilno funkcionira. Posljedično, ako se pojedinac nađe uskraćen za adekvatan san, doktor je ovu nesretnu okolnost pripisao prekomjernom opterećenju posla, ogromnom stresu ili čak osnovnoj bolesti koja se krije ispod površine.

Pacijenti koji spadaju u kategoriju gojaznosti suočavaju se sa povećanom osjetljivošću na različite zdravstvene komplikacije, što postaje još izraženije kod onih koji su klasifikovani kao teško gojazni. Posmatrajući se, vidljivo je da osobe krupnije tjelesne građe, posebno muškarci, često zanemaruju važnost uravnoteženog doručka i umjesto toga pribjegavaju bezumnom uživanju u nezdravim grickalicama tokom cijelog dana. Nadalje, njihove navike za vrijeme obroka karakteriziraju konzumiranje prekomjernih porcija kao da prave zalihe hrane za kasniju upotrebu.