U današnje vrijeme došlo je do žalosnog porasta u preljubu, što je dovelo do brzog i ishitrenog povećanja broja mladih brakova, što je u konačnici rezultiralo visokom stopom razvoda unutar prve tri godine braka. Ovoga smo postali svjesni tek sa ekspanzijom društvenih mreža, koje su danas postale osnovne platforme za podjelu raznoraznih životnih priča i iskustava, od kojih vam u nastavku ovog članka također prenosimo jednu koja je okupirala pažnju javnosti. 

Približavajući se našoj 40. godišnjici braka, prisiljena sam razmisliti o svom životu i razmisliti da li bi bio povoljniji da nikada nisam stupio u brak. Budući da sam odrastao u neobičnom gradu, društveni pritisak natjerao me da se žurno oženim prvom osobom na koju sam naišao, čak i ako joj je nedostajala bit ljubavi na prvi pogled. Supruga i ja bili smo blagoslovljeni s dva sina, stekli dom, a onda je stigao rat. Odjednom sam se zatekla kako žongliram sa zahtjevnim ulogama majčinstva, poslušne supruge i preuzimanja odgovornosti za preživljavanje naše obitelji. Kad su naši sinovi zasnovali vlastite obitelji, svi su se vratili živjeti pod naš krov, što me je zapravo pretvorilo u skrbnika četvero djece. Stvari su se pogoršale kada je moj suprug otpušten u dobi od 45 godina, ostavljajući mene da nosim teret kućanskih i profesionalnih obaveza.

Djeca su odigrala ključnu ulogu u održavanju naše povezanosti s mlađom generacijom i pomogla su mi u samootkrivanju, što je bio pozitivan ishod situacije. Međutim, kasnije sam izgubio posao, što je dovelo do izazovnog razdoblja u mom životu. Obitelj se našla u teškoj situaciji kada je žena izgubila izvor prihoda jer je od plaće pokrivala kredit, režije i troškove kućanstva. U trenucima samoće par je shvatio koliko je vremena prohujalo. Usprkos njihovim suprotnim kvalitetama, oni nisu bili samo odvojeni entiteti, već radije različiti svemiri. Dok je ona posjedovala vedrinu, duhovitost i društvenost, njezinom suprugu ti su atributi nedostajali, kao i plesno umijeće. Nakon otkaza, ona je aktivno tražila razne prilike za posao, dok je on preuzeo ulogu domaćice.

Tražeći utjehu od nezadovoljstva, utočište je potražila na Facebooku, upuštajući se u razgovore s puno mlađim muškarcem od sebe. Kroz njihovo dopisivanje, vratila se u vrijeme mladenačke poletnosti, gdje je bilo puno radosti i smijeha, čak i zajedničkog posjećivanja tajnih zabava. Nažalost, njezin suprug naletio je na njihove razgovore dok je njuškao po njezinu telefonu. Ovo otkriće dovelo ga je do toga da prati svaki njezin pokret, okrećući vlastitu djecu protiv nje. Da stvar bude složenija, otkrila je da je iskreno zaljubljena u tog mlađeg muškarca. Katarina otvoreno priznaje značajnu razliku u godinama od 23 godine koja je dijeli od novopronađene ljubavi. Unatoč neporecivoj povezanosti koju dijele, surova stvarnost njihovih okolnosti na kraju čini zajedničku budućnost nemogućom.

Unatoč tome što više ne gaji romantične osjećaje prema suprugu i s njim živi kao cimerica, Katarina osjeća obvezu ostati uz njega i pružiti mu financijsku podršku. Suprug nepravedno okrivljuje njezinog ljubavnika za njihov napet odnos. Katarina čuva uspomene na njihove strastvene susrete, njegujući svaki njihov dodir i poljubac. Razmišljajući o svom životu, priznaje osjećaj da je protratila vrijeme. No, sada u prvi plan stavlja vlastite potrebe i zadovoljstva, bez obzira na godine. “Udovoljavam sebi do maksimuma, a prioritet mi je vlastita dobrobit”, zaključuje Katarina.

Prevladava mišljenje da su muškarci skloniji nevjeri u odnosu na žene, iako se također često tvrdi da žene imaju veću sposobnost prikrivanja nevjere. Nedavna znanstvena istraživanja otkrivaju da je 57 posto muževa i 54 posto žena otvoreno priznalo da se upušta u izvanbračne veze. Dodatno, pokazalo se da je 71 posto žena inicijator brakorazvodne parnice, a preljub je identificiran kao primarni uzrok u 53 posto svih razvoda.

Kao odgovor na nezadovoljstvo svojim seksualnim iskustvima u braku, značajan dio žena, oko 20 posto, donio je odluku o izvanbračnoj zajednici. Među tim ženama, nevjerojatnih 44 posto otkrilo je da ih neodoljivo privlači zadivljujuća osoba izvan njihovog braka. Nasuprot tome, kada se razmatraju motivacije muževa, 35 posto izrazilo je želju da osnaže svoj ljubavni život, dok je 32 posto žena nastojalo iskusiti osjećaj privlačnosti i poželjnosti.

Prema studijama, većina romantičnih afera događa se na radnom mjestu. Zapanjujućih 55 posto ispitanih pojedinaca otkrilo je da je njihov prvi izvanbračni ljubavni susret bio s kolegom s posla. Te su osobe tražile od svog kolege ono što su smatrale nedostatkom u vlastitom braku, ne razmišljajući o tome što mogu učiniti da poboljšaju svoj odnos i postignu obostrano zadovoljstvo. Važno je prepoznati da istinska sreća i ispunjenje u braku proizlaze iz određivanja prioriteta međusobna sreća i pronalaženje radosti u zajedničkim iskustvima.

Prema studiji, značajna većina žena, otprilike 69 posto, otkrilo je da je njihova odluka o nevjeri bila motivirana nedostatkom darova od partnera. Čin primanja darova i drugih promišljenih gesta ima veliki značaj za žene jer im donosi radost, osjećaj vrijednosti, privrženosti i priznanja. Kad muževi ne uspiju pružiti te znake ljubavi i uvažavanja, žene to tumače kao nedostatak brige, što ih navodi da traže sreću i pažnju iz alternativnih izvora, piše britanski Express.