Ogromno prostranstvo interneta nudi obilje savjeta koji se tiču ​​našeg zdravlja, a posebno se tiču ​​rješavanja raznih zdravstvenih problema s kojima se možemo susresti. Iako su se neke od ovih preporuka pokazale učinkovitima i daju pozitivne rezultate, postoje i one kojima nedostaje vjerodostojnosti, ostavljajući čitaoce nesigurnima u njihovu učinkovitost, zato vam danas prenosimo provjerene informacije prvobitno objavljene po istraživanju “zdravljenadlanu”.

U današnje vrijeme znatan broj pojedinaca bori se s visokim razinama kolesterola, problemom koji zahtijeva našu najveću pozornost zbog svojih značajnih implikacija. Sastavili smo popis prirodne hrane koja može biti korisna za osobe s visokim kolesterolom. Ključno je razumjeti da je zdrava prehrana početni i ključni korak ka održavanju normalne razine kolesterola. Dvije vrste voća, posebno, mogu uvelike pomoći u ovom pothvatu. Na vrhu popisa su jabuke, poznate po iznimnoj sposobnosti snižavanja kolesterola.

Jabuke su izvrstan izvor vlakana, posebice topivih vlakana poznatih kao pektin, koji imaju sposobnost smanjenja razine LDL ili “lošeg” kolesterola. Možda ćete biti znatiželjni kako pektin to postiže. U osnovi, djeluje tako da sprječava pretjeranu apsorpciju kolesterola u tijelu, sprječava njegov ulazak u krvotok i naknadno taloženje na stijenkama krvnih žila. Ipak, jabuke se među ostalim namirnicama koje sadrže pektin ističu kao optimalan izbor zbog učinkovite iskoristivosti pektina iz jabuka u organizmu. Zanimljivo, postoji još jedno voće za koje možda niste znali, a koje također pomaže u regulaciji razine kolesterola – avokado. Osim što je bogat izvor zdravih masti, avokado nudi i ovu dodatnu korist.

Pektin, vlaknasti spoj lišen značajnog kalorijskog sadržaja i nutritivnih prednosti, može se dalje istraživati. Ova tvar je pretežno prisutna u agrumima i jabukama, posebno u vanjskoj kožici voća. Sa svojim sastavom nalik gelu, pektin ima dvostruku svrhu u svijetu kulinarstva. Daje savršenu konzistenciju džemovima i marmeladama, dok također daje gustoću gaziranim pićima. U slučaju sokova s ​​niskim sadržajem šećera ili sokova bez šećera, pektin s visokim sadržajem estera koristi se za poboljšanje okusa. Ovaj svestrani sastojak nalazi se čak i u određenim mliječnim proizvodima. Dostupan u obliku praha i tekućine za komercijalnu kupnju, pektin može imati lagani gorkasti prizvuk, ali ne bojte se, jer neće promijeniti divan okus vaše domaće marmelade.

Ljudi su također pronašli primjenu za pektin. U početku korišten za zaustavljanje krvarenja u određenim situacijama, sada je dostupan u obliku kapsula kao dodatak prehrani s vlaknima. Pektin se koristi za rješavanje visokih razina kolesterola, kao i za reguliranje probave usporavanjem kretanja hrane kroz crijeva, pružajući olakšanje od proljeva. Osim toga, služi kao preventivna mjera protiv zatvora i pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila potencijalna uloga pektina u prevenciji određenih vrsta raka. Unatoč tome, postoji uvjerenje da pektini mogu imati značajne prednosti u tom pogledu.

Stvaranje domaćeg pektina izvediv je zadatak, budući da se pektin prirodno nalazi u kori voća. Za optimalne rezultate preporuča se koristiti netretirane jabuke lokalnog porijekla. Započnite s temeljitim pranjem i sušenjem približno jednog kilograma jabuka. Zatim nastavite s rezanjem jabuka na kockice ili kriške, pazeći da kora i sjemenke ostanu netaknuti. Premjestite komade jabuke, zajedno s korom i sjemenkama, u veliki lonac sa čvrstim dnom. U ovaj lonac dodajte čašu vode, otprilike 125 mililitara.

Kuhajte smjesu dodatnih 25 minuta nakon što je prokuhala, pazeći da je često miješate. Kad se tekućina zgusne, maknite je s vatre i ostavite da se ohladi. Nakon toga sok od jabuke procijedite kroz gazu. Prazan lonac pokrijte gazom i skupite dobivenu otopinu pektina. Postoje li štetni učinci konzumiranja pektina? Iako nisu znanstveno utvrđene sve potencijalne prednosti pektina za tijelo, općenito ga je sigurno konzumirati u umjerenim količinama. Međutim, ako se konzumira u većim količinama uz netopiva vlakna, može dovesti do nuspojava kao što su grčevi u trbuhu, rijetka stolica i proljev. Osim toga, neki pojedinci mogu doživjeti nadutost kao rezultat konzumacije pektina.