U razdoblju od 2020. do 2022. dječak je uspio živjeti u samoći, od svoje 9. do 11. godine, a da nitko od odraslih nije bio svjestan njegovih teških okolnosti, uključujući i školu koju je redovito pohađao, au kojoj su ga smatrali marljivim učenikom.

Unatoč prisutnosti susjeda, napušteno dijete prošlo je nezapaženo, iako su mu povremeno davali hranu. Dječak, koji je izdržao samotnjački život, uglavnom se hranio kolačićima i konzerviranom hranom koja nije bila podgrijana. Pokazujući izuzetnu otpornost, uspio se očistiti hladnom vodom, a povremeno bi s obližnjeg balkona nabavio rajčicu kako bi utažio glad. Izdržavajući teške uvjete, izdržao je dulja razdoblja bez grijanja ili struje te je pribjegao spavanju s više popluna kako bi se borio protiv hladnoće.

Budući da je živjela u obližnjoj općini, majka, koja je imala isključivo skrbništvo nad dječakom, povremeno bi ga posjećivala i osiguravala mu obroke. No, o tome gdje se nalazi otac 9-godišnjakinje znalo se vrlo malo. Majka, koja se rastala od oca, donijela je odluku da se isele iz stana koji su nekad dijelili. Nakon duljeg vremena, susjedi su na kraju shvatili da dječak živi sam, pa su o tome obavijestili policiju, a ona socijalnu službu.

Zadatak utvrđivanja da mladi pojedinac živi samostalno pokazao se prilično teškim, budući da je mladić dosljedno održavao besprijekoran izgled, bio odličan u akademskom radu, savjesno ispunjavao svoje odgovornosti i marljivo izvršavao svoje zadatke. Pretpostavlja se da je ova fasada bila namjerni obrambeni mehanizam koji je dječak podigao kako bi sakrio sve znakove nevolje ili nemira od drugih. Zabrinuti susjed, koji je želio ostati anoniman, prijavio je slučajeve zanemarivanja i teškog verbalnog zlostavljanja dječaka od strane njegove majke. Ova susjeda ispitivala je zašto uopće ima dijete, s obzirom na njeno ponašanje.

Sud u Angoulêmeu poduzeo je postupak protiv osramoćene majke, optuživši je za napuštanje i ugrožavanje djeteta. Tijekom sudskog postupka izneseni su uvjerljivi dokazi koji potvrđuju odsustvo majke s istim mjestom stanovanja kao i njen sin. Također je otkriveno da ga ona nije pratila u školu, no on je uspio samostalno pohađati školu i održavati svoj školski uspjeh. Unatoč tome što je majka tijekom istrage i na sudskom ročištu negirala optužbe, susjedi su potvrdili tvrdnje navodeći da je dijete samo u stanu. Policija je otkrila prazan hladnjak i nedostatak odjeće primjerene punoljetnoj ženskoj osobi. Slijedom toga, dobila je zatvorsku kaznu od 18 mjeseci, od čega 6 mjeseci treba odslužiti pod elektroničkim nadzorom. Otkako je smješten u udomiteljsku obitelj, tinejdžer je odlučio prekinuti svaki kontakt s majkom.